www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 16 svi 2025 12:49

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 71  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Ateizam
PostPostano: 09 svi 2012 21:59 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Filozofija, filozofija i filozofija!Jooooj! Mene to uistinu ne zanima toliko kao Frana!
Ali ako mogu primjetiti i Musavi bi u ovom trenutku htio da ga nikad nije zanimalo, jer te je Fran oprao, i to najviše citatima s kojima uvjek potkrepljuje svoje izjave, ali eto musavom to ne ide u prilog pa je probao napasti citate.
Jam mislim da su uvjek korisni, jer ti citirani su uvjek pametniji od nas običnih forumaša, pa nam izgleda kao da nas to vrijeđa.
Ali što je istina , istina je!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 09 svi 2012 22:50 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Citat:
thom napisao:
Zašto je potrebno napomenuti nastajanje i nestajanje?

Možda je za ovo pitanje najbolji primjer tvoj prijatelj Musavi koji kaže;

musavi napisao:
Meni osobno vjecni zivot u kojem je sve predoređeno i rijeseno i sretno izgleda totalno besmislen. Nakon prvih 12 milijuna godina bi mi stvarno bilo dosta, pozelio bi neku promjenu, neki kraj.

Ova izjava ti je odgovor. :)

U redu. Ne slažem se s musavim.

Citat:
thom napisao:
Je li ovo šala? Beskrajne igre riječima? Ozbiljno pitam.

Nije šala. Sam Wittgenstein kaže;

Ako se pod vječnošću ne misli beskonačno trajanje vremena, nego nevremenitost, tada vječno živi onaj koji živi u sadašnjosti. Ludwig Wittgenstein "Logičko-filozofski traktat"

Ovo opet zvuči ko igra riječima. :) Mogu se složit da po toj definiciji vječno živi onaj u sadašnjosti, ali to je već natezanje riječi i ne bih išao dalje od te izjave.

Citat:
Filozofi su često okarakterizirani kao oni koji »na dugo i na široko razglabaju o stvarima koje nemaju veze sa životom«. Vjerojatno se većina nas našla u situaciji u kojoj bi poduže i detaljnije objašnjavanje neke stvari bilo prekinuto oštrim upadom: »Ne filozofiraj! « ili »Ostavi se te filozofije!«. Ovo nam je jasan pokazatelj da filozofija nije na dobrom glasu... Maja Poljak "Filozofska istraživanja", 3. Siječanj 2009.

Svjestan sam toga. Imaju veze sa životom, ali često ne idu nikud zato što nema dobrih preciznih definicija pojmova. Čak ni slijed zaključaka od rečenice do rečenice (barem meni) često nema veze sa logikom.

Citat:
Možemo se složit da je filozofija nekad jednostavno mlaćenje prazne slame, ali ne i u ovom našem slučaju, mislin na ove definicije vječnosti na koje imaš prigovora. Ipak je naša narav takva da moramo filozofirati, dakle, ne možemo bez toga kad bi i htjeli. Slika

Držiš li da je vječnost beskrajno trajanje vremena?

Može. Neznam. Što želiš od mene? Možemo se dogovoriti oko značenja, ali riječ "vječnost" sama po sebi nema jasno utvrđeno značenje.

Citat:
thom napisao:
S prvom rečenicom se slažem. S drugom ne. Pa ateisti prihvaćaju besmisao prirodnih katastrofa. U čemu je problem? Protestira se protiv zločina čovjeka, za razliku od "zločina" prirodnih katastrofa iz očitih razloga.

Devčić govori da ako nema Boga, onda ne samo da se ne triba žaliti na prirodne katastrofe nego se ne triba žaliti na ništa. Bez Boga stavri jesu kako jesu. Ili je dobro ili je zlo, svejedno. Pitanje je šta je uopće u takvim uvjetima dobro a šta zlo.

Pa i s bogom stvari jesu kako jesu. Ni vjernicima nije lako reći što je dobro a što zlo u mnogim situacijama.

Citat:
Ta sve se stvari izobličuju tamo gdje se ne gledaju i ne spoznaju u Bogu. Dok se ne povjeruje da je Bog posljednja zbilja, sve će takozvane danosti, svi zakoni i norme biti apstrakcije... Svako promatranje i spoznavanje stvari i zakona bez Njega postaje apstrakcijom, odvajanjem od izvora i od cilja. Dietrich Bonhoeffer "Etika"

Pojam boga je vrlo apstraktan, izobličen i raznolik među različitim ljudima.

Citat:
Kako ateist definira zlo?

U kojem kontekstu? Zašto bih to definirao? Ponudiš mi riječ "zlo" i sad ga trebam definirati? :) Gdje je tu logika? Ne bismo li trebali prvo definirati pojmove, složiti se oko definicija, a tek onda pričati o njima?

Citat:
thom napisao:
Naravno, nema smisla žaliti se protiv "nepravde" prirode, ali ima protiv nepravde čovjeka.

Zašto?

Sumnjam da ćeš biti zadovoljan odgovorom, no ljuti me ljudska zloba jer ljudi mogu biti dobri. Oko prirodnih katastrofa si ne mogu pomoći.

Citat:
thom napisao:
Da, i? Zašto je tako strašno prihvatiti da je to to, da život takav jest. Zašto bismo trebali po tom pitanju biti različiti od ostalog života na zemlji?

Dostojevski je veoma dobro uočio;

Ne shvaćam kako je dosada ateist znao da nema Boga a ipak se nije odmah ubio? Spoznati da nema Boga i ne spoznati istovremeno da si sam postao Bogom- posve je nezamislivo, inače bi morao odmah sam sebe ubiti. F. M. Dostojevski "Bjesovi"

Ako nema Boga, onda je sve slobodno! F. M. Dostojevski "Demoni"

Može li Dostojevski elaborirati? Ostale životinjske i biljne vrste se ne ubijaju, zašto bih se morao ja ubiti? Jesu li one spoznale da ima Boga? :)

Citat:
I Fichte dobro kaže;

Nikada to ne može biti određenje mojega bića i nikakva bića. Johann Gottlieb Fichte "Odabrane filozofske rasprave"

Postoji samo jedan doista ozbiljan filozofski problem- samoubojstvo. Suditi o tome da li ima ili nema smisla živjeti znači odgovoriti na osnovno filozofsko pitanje. Ostalo: ima li svijet tri dimenzije, ima li duh devet ili dvanaest kategorija dolazi nakon toga. To su igrarije; treba prije svega odgovoriti na to pitanje... Da li se zemlja okreće oko sunca ili sunce oko zemlje, to nije mnogo važno. Sve u svemu, to je beznačajno pitanje. Albert Camus "Mit o Sizifu"

U prirodi mi je da se ne ubijem. Iako, neke životinje čak čine suicid da zaštite svoju zajednicu ukoliko ju mogu zaraziti. Ne vidim ovdje neki problem. Jasno mi je da je to osnovno filozofsko pitanje, ali ne mogu ti ponudit odgovor kakav želiš. I mogu živjeti s time.

Citat:
Ustajanje, tramvaj, četri sata u kancelariji ili tvornici, obrok, tramvaj, četri sata rada, obrok, san i tako ponedeljak, utorak, srijeda, četvrtak, petak i subota, taj put se, većinom, lako slijedi. No, samo jednog dana uzdiže se zašto... Ja ne znam ima li ovaj svijet smisao koji ga nadilazi. Ali ja znam da ne poznajem taj smisao i da mi je, zasad, nemoguće da ga poznam. Što za mene znači smisao izvan mog života?.. Radnik danas radi svakog dana u svom životu na istim zadacima, i ova je sudbina isto toliko apsurdna. Ali je tragična samo u rijetkim trenucima, kad on postaje svjestan. Albert Camus "Mit o Sizifu"

Dobro Camus primjećuje, ono što tebi i Musavome stalno izmiče, tek kad postaneš svjestan te situacije onda nastaje tragedija. Onda spoznaješ da se moraš ubiti. Ništa glupo ni bezveze nisu rekli: Dostojevski, Tolstoj, Camus, Fichte i ostali. Druga je stvar, razumin ja šta oni govore ili ne.

Tragedija? Možda tebi. Moram se ubiti? Ne moram se ubiti ako ne želim. Možeš li mi objasniti iz čega točno slijedi zaključak da se moram ubiti?

Citat:
Život nema smisla. Tko pita za smisao života, taj je bolestan. Sigmund Freud (cit. prema: Anselm Grun, Knjiga odgovora Anselma Gruna)

...iako zna da je konačan, čovjek djeluje kao da će biti trajan. Iako je smrtan, nastoji da se afirmiše kao stalnost egzistiranja. Branko Bošnjak "Filozofija i kršćanstvo"

Freud, Bošnjak i Camus su ateisti. Oni sami priznaju da je njima kao ateistima nemoguće pronaći smisao života. To opet odgovara tvrdnji da je život bez Boga besmislen.

Ok, ako pričamo o takvom smislu života, onda ga vjerojatno nema. Pa? :)
Stvarno mi nije jasno zašto imate toliku želju za višim smislom, vječnosti, besmrtnošću i nagradama nakon smrti.

Samuel napisao:
Filozofija, filozofija i filozofija!Jooooj! Mene to uistinu ne zanima toliko kao Frana!
Ali ako mogu primjetiti i Musavi bi u ovom trenutku htio da ga nikad nije zanimalo, jer te je Fran oprao, i to najviše citatima s kojima uvjek potkrepljuje svoje izjave, ali eto musavom to ne ide u prilog pa je probao napasti citate.
Jam mislim da su uvjek korisni, jer ti citirani su uvjek pametniji od nas običnih forumaša, pa nam izgleda kao da nas to vrijeđa.
Ali što je istina , istina je!

Unatoč tvojem uvjerenju, musavi se nije zakopao u jamu jer ga je Fran "oprao" i "zasrao" (tvojim riječima). :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 svi 2012 07:52 
Odsutan

Citat:
Unatoč tvojem uvjerenju, musavi se nije zakopao u jamu jer ga je Fran "oprao" i "zasrao" (tvojim riječima). :)

Nije uvjerenje, probaj malo čitati, a da ne izmišljate toplu vodu.

Citat:
Može li Dostojevski elaborirati? Ostale životinjske i biljne vrste se ne ubijaju, zašto bih se morao ja ubiti? Jesu li one spoznale da ima Boga? :)

Otkad se to životinje uspoređuju sa čovjekom, pogotovo spoznajom. Možda su spoznale nukleanu fiziku!! :D

Citat:
Ok, ako pričamo o takvom smislu života, onda ga vjerojatno nema. Pa? :)
Stvarno mi nije jasno zašto imate toliku želju za višim smislom, vječnosti, besmrtnošću i nagradama nakon smrti.

Pa ako je ovaj život tlačenih samo smisao ovog života, onda je ovaj život sam po sebi najveća nepravda.
Koja je logika da opstaju predatori pa i u ljdskom svijetu! Pai da i nevjeruješ u Boga, ne zapitaš li se koja je logika ili pravda život tlačenih pa i od samog rođenja! Naprimjer Hitler = milioni žrtava?! :roll:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 svi 2012 08:28 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 5 zahvala
thom napisao:
Ovo opet zvuči ko igra riječima. :) Mogu se složit da po toj definiciji vječno živi onaj u sadašnjosti, ali to je već natezanje riječi i ne bih išao dalje od te izjave

Meni se cini da nitko od vas se ni ne trudi nista razumjeti niti zeli,kada je laicki objasnjeno ne valja,kada je citat filozofa onda je igra rijeci.
Mozemo ovako do u vjecnost.
Plus na pitnja koja vam se ne sviđaju niti ne odgovorite ili date neki sturi odgovor.
Zasto se uopce upustate u razgovor o necemu sto ne zelite pokusati razumjeti?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 svi 2012 19:37 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Citat:
Meni se cini da nitko od vas se ni ne trudi nista razumjeti niti zeli,kada je laicki objasnjeno ne valja,kada je citat filozofa onda je igra rijeci.
Mozemo ovako do u vjecnost.
Plus na pitnja koja vam se ne sviđaju niti ne odgovorite ili date neki sturi odgovor.
Zasto se uopce upustate u razgovor o necemu sto ne zelite pokusati razumjeti?

Želim reći da je onaj citat glupost. To je možda vama produkt zastrašujućeg uma filozofa, ali je za mene glupost. :)
Šturi odgovor dajemo na pitanja na koja neznamo pravi odgovor. Ne izmišljamo natprirodna bića da bismo na njih odgovorili, jednostavno neznamo. To je tebi čudno jer ti kao imaš pravi odgovor, ali mi stvarno nemamo.
Ne želimo pokušati razumjeti? Pa, mi to baš i ne smatramo razumijevanjem. To zapravo i jest glavni jaz između nas: što se ne možemo složiti oko trivijalnih principa, imamo drugačiji način razmišljanja i drugačiji pogled na svijet. Što je vama logično i razumljivo, nama nije. I obrnuto.

Citat:
Pa ako je ovaj život tlačenih samo smisao ovog života, onda je ovaj život sam po sebi najveća nepravda.
Koja je logika da opstaju predatori pa i u ljdskom svijetu! Pai da i nevjeruješ u Boga, ne zapitaš li se koja je logika ili pravda život tlačenih pa i od samog rođenja! Naprimjer Hitler = milioni žrtava?!
Koja je logika da mi tlačimo životinje za vlastite potrebe, jedemo ih i eksperimentiramo na njima? Gdje je tu pravda? Oprosti, život nije fer, prihvati to. :)
Uostalom, ne razumijem što je ti je to pravda. Zašto bi svijet bio pravedan, što god to značilo. Možemo čak pričati o pravdi unutar društvene zajednice, ali o nekoj univerzalnoj svemirskoj pravdi... ne baš. To je smiješno.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 10 svi 2012 22:04 
Odsutan

Podijelio: 123 zahvala
Zahvaljeno je: 121 zahvala
Kako je ovo besmislena tema :roll:
Bože dragi smiluj nam se :a1250:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 svi 2012 08:05 
Odsutan

otinje nisu isto što i ljudi, valjda si inteligentan da toliko razumiješ.
A što se tiče pravde pišeš protivno svojih osječaja i uvjerenja. Zašto nepravda boli i zašto je pravda ugodna, to i ateisti shvaćaju.
I još što se tiće životinja, koja im je svrha??
Nama vjernicima dobro piše u Bibliji??
To što se netko iživljava to nismo mi krivi!
Ali ako sebe uspoređuješ sa napr. svinjom, onda iz solidarnosti živi sa njom u svinjcu ili ju pusti sebi u kuću: Ali malo morgen, znaš ti dobro kao i mi svi što je normalno a što ne!
Onda trebamo i životinjama pružiti dostojanstvani dnevni bravak sa televizorom, internetom i telefonom, spavaču sobu i sve što imamo mi ljudi. Mislim, ovo je tvoja logika!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 svi 2012 08:06 
Odsutan

Luki napisao:

To si u pravu, ali ne mogu a da se ne divim nekim ljudima, pa im malo odgovorim!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 svi 2012 17:51 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Samuel napisao:
A što se tiče pravde pišeš protivno svojih osječaja i uvjerenja. Zašto nepravda boli i zašto je pravda ugodna, to i ateisti shvaćaju.
Shvaćam. Ali ako me sad pogodi munja, to ne smatram nepravdom. Nitko nije kriv za to. To je samo sreća ili nesreća.

Samuel napisao:
Ali ako sebe uspoređuješ sa napr. svinjom, onda iz solidarnosti živi sa njom u svinjcu ili ju pusti sebi u kuću: Ali malo morgen, znaš ti dobro kao i mi svi što je normalno a što ne!
Solidarnosti? Neću, bez milosti ću ju zaklati i pojesti. Isto kao što će i lav tebe. :)

Samuel napisao:
Onda trebamo i životinjama pružiti dostojanstvani dnevni bravak sa televizorom, internetom i telefonom, spavaču sobu i sve što imamo mi ljudi. Mislim, ovo je tvoja logika!
Ne. Sve to stoji. Samo ne razumijem zašto je po vama normalan život u prirodi jadan. Meni je jadno što vi mislite da ste toliko uzvišeni da zaslužujete život poslije smrti. Jer ako nema toga, onda se moramo ubiti?? Još je teorija zapakirana u filozofiju da zvuči pametno, jer ako se ne slažeš s filozofom onda ne želiš razumjeti. Ne mogu vjerovati.

Samuel napisao:
To si u pravu, ali ne mogu a da se ne divim nekim ljudima, pa im malo odgovorim!!
Ja se divim vama. Ne razumijem vas. Uopće ne razumijem vjernike i njihovu logiku. Zato i jesam ovdje.

Luki napisao:
Upravo se polako pomičemo do fundamentalnih neslaganja, za razliku od ponavljanja standardnih, dosadnih, predvidljivih, već viđenih diskusija s istim argumentima.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 11 svi 2012 18:25 
Odsutan

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
thom napisao:
Ja se divim vama. Ne razumijem vas. Uopće ne razumijem vjernike i njihovu logiku. Zato i jesam ovdje.

Pozdravčić thom smajlic28 Nisam sigurna da ću se uplesti u ovu raspravu, jedino ak napišeš nešto što ima smisla komentirati. Ne kao da si ti besmislen, neg pokušavaš dokazati da je "koncept Boga" besmislen, ostali da Bog postoji.. ne da mi se ulaziti u taj začarani krug. But that's just me 8)
Al me eto zanima ova rečenica...Ne razumiješ vjernike i njihovu logiku, pa si zato ovdje? smajlic24 Jel očekuješ (i nadaš se) da ćeš shvatiti ili samo želiš vjernicima "otvoriti oči" ? Mislim..i jedno i drugo će ti teško poći za rukom..Al sretno :D
Nekak mi je to sve kao da HDZ-ovac upadne na forum SDP-a... :b101: šta nije?

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 71  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]