www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 07 lip 2025 18:30

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 71  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Ateizam
PostPostano: 30 kol 2012 16:21 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 22 zahvala
Zahvaljeno je: 19 zahvala
Uf musavi, ti sve nešto s brda - s dola, s 5 na 10...ni za glavu, ni za rep i slične poslovice...

musavi napisao:
Mislim da je moje misljenje o Bibliji ispravno, da, ali sam spreman raspravljat i predomislit se ako treba.

Lijepo rečeno, priznajem; pošteno. :)

musavi napisao:
Drugo, mnoge stvari postaju jasnije ako proucimo povijesni razvoj Biblije i ideja koje se tamo izrazavaju. Ako to nekog zanima, preporucam ovu odlicnu ne-ateisticku nego povijesno-kriticku knjigu http://www.amazon.com/Incredible-Shrink ... 1591021219

Nisam čitala, al kad kažeš da je dobra, morat ću :D

musavi napisao:
E da i ne snalazim se previse u hrv. nacinu citiranja Biblije, pa cu koristit engleski koji mi je jasniji - a dovoljno je logican da nece bit zabune. Nadam se da nikog to nece previse zivcirat, al jednostavno mi se ne da trazit ispravne kratice one.

hehe moj musavi, ti napisa jednom "1 Samuela, 5-6", a drugi put "Kraljeva II, 2:23". a koji bi od ova dva načina bio engleski? Na što ciljaš: na MLA, APA, Chicago, ili Turabian style - ti pomiješa sve, ne pokaza ništa. :D al dobro...nije smak svita (cf. TBF) hehe

musavi napisao:
Evo naprimjer, sjetimo se prekrasne price iz Kraljeva II, 2:23, gdje djeca zadirkuju proroka Elizeja jer je celav, pa se on pomoli Bogu i iz sume izadju dva medvjeda i rastrgaju 42 djeteta. Divno!

Ajde da se sjetimo, mada davno je to bilo, ali prizvat ćemo u pamet i ti i ja :D :D

al ajd čitaj, da ja sad ne bih tu copy-paste, bez razloga. engleski ti nije problem, to je jasno ko dan 8)

http://bible.cc/2_kings/2-23.htm

http://ronyan.org/aaronk1994/aaronsblog ... 4-immoral/

s tim da treba priznati da su ovo sve izvori s interneta, i kao takvi nisu pretjerano jaki. al i ovo ti je može biti dovoljno da skužiš koliko zapravo ne znaš (ne samo ti, veeelika većina nas, myself included :D ) ili si ti i hebrejski proučio?

musavi napisao:
Stvarno ne znam ko ovakve stvari moze citat bez da se nasmije :)

komedija 8)

musavi napisao:
Vec vidim sta cete rec: to je metaforicki! Ti ne razumijes i uzimas izvan konteksta! Ali kako znate da je to metaforicki? Jer je pregrozno da bi bilo istina? Kakav kontekst bi mogo ovako nesto uciniti manje smijesnim? A ako je ovo metaforicko, koja je "pouka" ove divne metafore zlatnih hemeroida, ili Elizejevog "drugog cuda"? I zasto je izrazena na takav, blago receno "neobican", nacin?

Zato što je Biblija, općenito uzevši, blago rečeno, neobična knjiga 8)

musavi napisao:
Sta je ovo? Ovakvog boga ne treba stovat, protiv njega (da postoji, a hvala bogu ne postoji) bi se trebalo borit svom snagom, makar ta borba bila beznadna.

evo nagradno pitanje: kako se zove ova jezična figura? evo primjera, a ti si me inspirirao:

osoba1: hvala Bogu, Bog ne postoji
osoba2: jest, Hvala Bogu, ali što ako, ne daj Bože, Bog postoji?
osoba1: Bože nas sačuvaj, kako bi to bilo moguće?

moglo bi se tu još, al mi se ne da, sorry, malo me umor stiže, ja sam ipak ženska u solidnim godinama :D

musavi napisao:
Da napomenem: probajte se ne nac uvrjeđenima, jer to mi doista nije bila namjera. Fakat ne. Samo sam naveo stihove iz vase svete knjige, i rekao da takvog boga ne bih stovao, ako su te stvari istina. Ako vas vrijedjaju stihovi iz vase vlastite svete knjige ili cinjenica da ne bih "stovao" nikog ko radi ono sta je navedeno u tim stihovima, mislim da je problem u vama :)
Trudio sam se izrazit maksimalno pristojno s obzirom na sadrzaj koji komentiram.
Eto, ajde, bez ljutnje! :wink:

Fakat sam probala, i fakat se nisam našla uvijeđenom. :lol: :lol: fakat si i pristojno izrazio. fakat nema ljutnje. :lol: :lol:
eto, ajde, nemoj se ni ti ljutiti :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 30 kol 2012 22:14 
Odsutan

Podijelio: 60 zahvala
Zahvaljeno je: 14 zahvala
Dragi moji, nije čudo što ste zašli u četrdesete - mislim na br. stranica (:
Već ste prešli seciranje sadržaja posta, sad je na redu seciranje mišljenja. Na vratima ste dvoboja!
Dajte…Okanite se čorava posla. Ateizam DA, ateizam NE!

Ne primjećujete li da se kroz neke (nečije) postove stalno provlači kako su tu KATOLICI da se međusobno trebamo uvažavati, pomagati…savjetovati jedni druge? Nikako - što će doći na red ako ovako nastavite - da se uskoro počne i međusobno vrijeđati!

Ne znam što bi Adnin rekao…kad bi mu se samo dalo malo prošvrljati forumom…ne samo onda kad treba brisati postove.
Baš TO treba spriječiti !
Previše je tu "ringišpila". I previše ljudske i tuđe prepisane pameti...A što je s vašom?
Stalno citati! Citati! Citati!

(moj stav znadete, stoga...Laka vam i mirna noć!)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 31 kol 2012 09:03 
Odsutan

Još samo dva moja posta u ovoj temi!
.
1) Život ga baš nije mazio, ali nije bio ni okrutan. Živio je svoj život: nije nikome smetao, nije dao da njemu nitko smeta. Radio je savjesno kao zidar u jednom poduzeću, čekao plaću, ponekad, kad bi mu ostalo viška novca (zapravo kad je uštedio) otišao bi na stadion. I to bi bila sva njegova razonoda. Ni u besmislenom zurenju u TV nije nalazio neki smisao.
Baš kad je bio u oskudici, u gradu se prikazivao film "Moje pjesme, moji snovi".
Drugi dan je čuo oprečna mišljenja, od onih da je film predivan, do onih da predugo traje, da se previše pjeva, a ni pjesme nisu Bog-zna što.
Dani i mjeseci su prolazili. Film je došao po drugi put. Ići ga pogledati ili ne? Dvojba je trajala taj i drugi dan. Prevladalo je opravdanje: nije ga pogledao prvi put, pa ga može propustiti opet. Uzalud tvrdnje pojedinaca da "takav film treba pogledati".
"Moje pjesme, moji snovi" došli i treći puta.
-Koji snovi? - odgovorio je kolegi na poslu.- Kakve pjesme? Moj život nije pjesma, a snovi, ako sam ih i imao, raspršili su se odavno. Dakako, ni TREĆI put ga nije pogledao…Mislio je da nikada i neće.

Jednu večer je sjedio je uz uključen TV i čitao novine. Čuo je da počinje nekakav film. Nije se osvrtao, listao je stranice. Tek kad je o sportu pročitao sve, bacio je pogled na ekran. Nekakva ženska ošišana kao muško, sva u nekim prnjama, s gitarom u ruci dolazi u nekakav dvorac…u veliku kuću. A tamo gomila djece!
Opet se baci na novine. Pročitao je samo jedan članak, a onda opet pogleda na TV jer je čuo dječji plač.
-Hoće li tako biti uz svaki objed?- upita neki uštirkani tip…a ona ošišana…- Čekaj! Pa to je ona Endrjuz, ili kako se već zove? - I tu je počeo gledati film...Do kraja. Film se zvao "Moje pjesme, moji snovi".
Uživao je u njemu.
….
2) Židovskom rabinu dolazi mladić vratiti Bibliju.
-Rabine, meni je sve tu nekako mutno, upitno. Sve je to gomila gluposti.
-Jesi li siguran?- upita ga rabin.
-Ma, tu je previše čudesa…A taj Bog - najviše je predobar, onda malo preoštar... - nabrajao je mladić, nakon čega rabin predloži:
-Vidim da se dvoumiš. A da još jednom pročitaš sve, ali ne kao sada jer, što ako je to u Bibliji ipak sve istina?
…………
Oba primjera jasno pokazuju da je naša predisponiranost najčešći uzrok nevjeri. Dvojbe, "trojbe", malo "sveta lijenost", malo…od svega pomalo, sve može dovesti do uvjerenja kako nešto nije onako kako mislimo ili drugi kažu.
Da, ako se radi o filmu, pa i Bibliji. Ali ako se "uključimo" u neku problematiku OTVORENI za svaku vrst iznenađenja, za činjenice koje se baš i ne uklapaju u našu sliku života i svijeta?
Tada je takav pristup OBJEKTIVAN, lišen naših želja, naše kritike, lišen svega sputavajućeg pri usvajanju nečeg nepoznatog i nejasnog. To vrijedi za ovog mladića, za onog radnika...Za vjernika i nevjernika. Pa, kad se već toliko koristi pejstanje, što na to kaže T. Ivančić?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 31 kol 2012 09:05 
Odsutan

"Uz mnoštvo vjernika (ljudi koji vjeruju da postoji Bog) živi mnoštvo nevjernika (ljudi koji vjeruju da Bog ne postoji). Filozofija kaže, da je Bog sveobuhvatni temelj, izvor i cilj svega.
On nije ograničen, pa ga se stoga ne može dokazati kao što dokazujemo stvari, nego sasvim drukčije.
On je Netko, ali na neograničen način. Nije jedno između raznih bića.
On je smisao svega: Nitko ne raspolaže Bogom. Zato ga se ne može znanstveno eksperimentalno spoznati. Njega se spoznaje čitavim bićem, srcem, duhom, razumom.
U njegovu se prisutnost može skočiti i „zaplivati" - ili ne skočiti.
Stoga jedni vjeruju da postoji, drugi vjeruju da ne postoji. To su, dakle, dvije vrste vjernika.

Ne može se dokazati da Bog ne postoji. Jer, ne poznajemo do kraja ni svemir, ni čovjeka, ni Zemlju, ni zakone svemira i života. Zar je netko sve to prošao i spoznao pa uvidio da ga nema?
Može se samo vjerovati da ga nema. Opredijeliti se za nepostojanje Boga. Ili se opredijeliti za njegovo postojanje na temelju razumskog promatranja stvorenja.
Važno je pri tome biti zaista dosljedan. Oslušnuti vlastito srce. Što istinska dubina čovjeka o tome kaže?
Potrebno je biti čitav ono što u biti jesi. Tek kad se povjeruje u Boga dobiva se iskustveno svjedočanstvo živoga Boga.
Sve oko nas kao da govori da mora biti Netko tko je sve isplanirao i sve drži pod svojom kontrolom.
Mora biti izvor rijeke vremena, mora biti čvrsta ruka koja drži željezne zakone prirode, mora biti umjetnički zanos koji je stvarao svjetove, mora biti planer koji je svrhovito stvarao trave i životinje, muško i žensko, žeđ i vodu, glad i hranu, pluća i zrak, oči i svjetlo, uši i glas, riječ i razum, noge i ceste, krila i vjetar, brodove i more.
Sve se u svemiru i u atomskom svijetu kreće savršenom točnošću. Zato možemo proračunavati, zato čovjek može znanstveno istraživati, zato se može osloniti na zakone prirode.
Zamisli da se poremete zakoni - kakav bi nered nastao! Tko je sve to učvrstio?
Tko se pobrinuo da vrapci imaju i zimi što jesti? Da vukovi i medvjedi zimi ne uginu? Da lastavice i rode odlaze u tople krajeve? Da ptice prave tako savršena gnijezda, da pčela pravi med, da se krtica skrije, da riba može živjeti u vodi?

Evolucija ne tumači ništa. Nedostaje vremena za razvoj tako savršenih vrsta i organizama. Zemlja je premlada da bi se na njoj sve to moglo razviti. A onda, nema prijelaznih oblika.
Antropologija je otkrila da je čovjekov kostur od tri milijuna godina sličniji kosturu današnjeg čovjeka nego kostur od tri stotine tisuća godina.
Ni slučaj, niti nerazumni razvoj! Nego ...? Razum. Koji? ..."
(T. Ivančić u "33 meditacije")
Mislim da je, s moje strane ovdje a.a.
I da bih trebao skenirati knjižicu "33 MEDITACIJE" za tt-ovce!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 31 kol 2012 15:43 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
ela bredi napisao:
Musavi....ja i dalje mislim da si ti tu zaista dobronamjerno...jer potpuno razumijem ateiste, budući da nekoć i ja bijah ateist..i imala sam slične dvojbe, muke, stavove, nade..kao i ti...

Uopće te nimalo ne krivim što nam pokušavaš izraziti svoje razočaranje Biblijom...jer znam da je to tvoje uvjerenje...i da pišeš po svojoj savjesti i onome što si za sad prepoznao kao istinu.
Nadam se da nećeš nikoga zgroziti (one mlakije i labavije) ovim svojim tumačenjima i čudnovatim primjerima...

Moram priznati, ni meni puno toga u Starom zavjetu nije jasno. Vjerojatno mi nikad ni neće biti. Ali mi je zato u Novom zavjetu baš sve nekako jasno i logično...tako kristoliko, tako puno te žive vode od koje nikad više nisam postala žedna kad sam je jednom okusila. Ta je voda zaista utažila ne samo moju žeđ, nego i glad.... :D

Mene zadivljuje kako se ti trudiš upoznati Bibliju i katolicizam, pa makar i na način da to sve pobiješ. Ali tko traži, taj i nalazi. Mislim da si ti krenuo istraživati s dobrim namjerama - htio si se uvjeriti postoji li Bog....i onda je sve krenulo nizbrdo...nekako je ispalo da kao da Boga nema....Ali to je samo privremeno, ja se svim srcem nadam da će te tvoje istraživanje odvesti do spoznaje da Bog ipak postoji...i da je to baš Isus...

Hvala ti na lijepim rijecima ela - bilo bi nam svima lijepse da smo svi tako prijateljski nastrojeni i iskreni kao ti. A odgovor "ne razumijem" uvijek jako postujem i nikad ga se ne bih sramio. Ali evo, u ovom slucaju mislim da ga ipak ne bih mogao dati: ne, ovo razumijem. Razumijem da genocid i pokolj djece nisu zapovjedi "dobrog i milostivog" boga. Sumnjam da cu ikad preci preko toga - tako da nema bas puno nade u moje obracenje :P

Sto se tice Novog zavjeta, da, nesto je bolji od Starog, i mislim da bi krscanstvo znatno profitiralo da su svojednobno poslusali Marcioniste i izbacili Stari zavjet iz crkvenog kanona. Kad bude prilike i vremena, komentirat cu i Novi zavjet - ko sta sam reko, Isusovo ucenje je koliko se meni cini, svakako bolje od Starog zavjeta, al dosta osrednje, nikako bozansko. Ali sigurno da postujem osjecaj koji ta knjiga izaziva kod tebe, i stvarni utjecaj koji taj osjecaj moze imati.

-------------------------------

Discipula Domini napisao:
Hej, musavi, brate, evo nešto samo za TEBE :wink: :wink: (klikni na "tebe"...hehehe)

Ne vidim kakve to veze ima :) ali ako te zanima taj tip, onda samo za TEBE malo manje jednostran clanak o njegovom "obracenju": http://www.nytimes.com/2007/11/04/magaz ... ref=slogin

:wink:

--------------------------------

Samuel napisao:
A kako da se ne plašim kad si ti jedan od največih proučavatelja Biblije, i sve ovo što si dole iznio i što ti je neshvatljivo kako netko može u to vjerovati, jer eto to još nitko nije primjetio i pročitao te stvari,, dok ti sad to nisi otkrio. Zaista si vrhunski, skidam kapu (ali ne i gače)!!
Ja te molim još jednom, da kao autoritet proučavanja Biblije ne iznosiš stvari da doista ne bi bilo suicida, jer ti si to toliko dobro ismijao Bibliju, da bi stvarno moglo biti masovnog suicida.
Kako nam možeš to raditi, ajd molim te prestani ti autoritetu nad autoritetima, ti velikoumni genije proučavanja Biblije, ja te molim da poštediš mnogima ovdje živote i da ih pustiš nek žive svoj skromni zabludjeli život. Eto, neče ga savršeno proživjeti kao ti, jer su u zabludi, ali pusti ih da žive bar nekakav, ipak je bolji nego nikakav.
Hvala dragi ateističkofascinantnivelikoumnibožanstvenigenije da ne ubijaš maloumnike ovog foruma. Hvala još jednom!!

Ma meni se cini da si ti to govoris ironicno Samuele!

Inace, taktiku "ti nemas pojma a ja sam prekul da bi raspravljo" obicno koriste oni koji ne znaju sta bi drugo rekli :P

Pia napisao:

musavi napisao:
Evo naprimjer, sjetimo se prekrasne price iz Kraljeva II, 2:23, gdje djeca zadirkuju proroka Elizeja jer je celav, pa se on pomoli Bogu i iz sume izadju dva medvjeda i rastrgaju 42 djeteta. Divno!

Ajde da se sjetimo, mada davno je to bilo, ali prizvat ćemo u pamet i ti i ja :D :D

al ajd čitaj, da ja sad ne bih tu copy-paste, bez razloga. engleski ti nije problem, to je jasno ko dan 8)

http://bible.cc/2_kings/2-23.htm

http://ronyan.org/aaronk1994/aaronsblog ... 4-immoral/

s tim da treba priznati da su ovo sve izvori s interneta, i kao takvi nisu pretjerano jaki. al i ovo ti je može biti dovoljno da skužiš koliko zapravo ne znaš (ne samo ti, veeelika većina nas, myself included :D ) ili si ti i hebrejski proučio?

Pa cuj, inace mislim da je nepristojno odgovarat linkovima. Mogu i ja tebi odgovorit linkom ak cemo tak, ne?

Al napravit cu ovaj put iznimku jer si mi simpaticna, pa cu obavit tvoj poso umjesto tebe: sazet glavne argumente iz tog linka :P

Dakle tamo se kaze da "mala djeca" mozda nije idealan prijevod, nego da bi tocnije bilo reci "mladi", ili "mladici". Mozda se, na primjer, radi o tinejđerima. Uz to, oni se ne rugaju samo prorokovoj celavosti, nego koriste igru rijeci kojom se rugaju i njegovoj vjeri i impliciraju da zele da umre. Stoga autor drugog linka zakljucuje:

"S obzirom na povijesne okolnosti, Bozja je presuda nad ovim mladicima bila vrlo pravedna."

Mislim da ne moram objasnjavat da cak i da stoji sve ovo, presuda da MEDVJEDI RASTRGAJU DESETKE LJUDI jer su se nekome rugali se moze smatrat jedino smijesno nepravednom.

Ali tvoj link odlicno ilustrira bitnu stvar koju sam naveo: ne zgražavam se nad time da neki ljudi vjeruju u iskupljenje Bogu zrtvovanjem zlatnih hemeroida i slicno, ali mi je zastrasujuce da neki tvrde da su ovakve price "pravedne".

Inace, price o medvjedima i hemeroidima sam naveo kao primjere smijesnih prica koje je tesko shvatit ozbiljno. Genocid iz Brojeva 31 je prica koju, ako mislis da je istinita, treba spojit sa slikom "dobrog i milostivog" boga.

E da i nije da znam hebrejski, ali ko sta sam reko cito sam apologeticke komentare svih citata iz proslog posta, tako da su mi ove prijevodne komplikacije (ili npr one oko hemeroida) poznate - ali mislim da ne rjesavaju nista ni ako bez daljnjega prihvati alternativne prijevode apologeta kao tocnije.

Pia napisao:
Fakat sam probala, i fakat se nisam našla uvijeđenom. :lol: :lol: fakat si i pristojno izrazio. fakat nema ljutnje. :lol: :lol:
eto, ajde, nemoj se ni ti ljutiti :D

Fakat mi je drago, fakat fakat! :)

Nemam pojma koja je ono stilska figura, reci mi!

zdrave napisao:
2) Židovskom rabinu dolazi mladić vratiti Bibliju.
-Rabine, meni je sve tu nekako mutno, upitno. Sve je to gomila gluposti.
-Jesi li siguran?- upita ga rabin.
-Ma, tu je previše čudesa…A taj Bog - najviše je predobar, onda malo preoštar... - nabrajao je mladić, nakon čega rabin predloži:
-Vidim da se dvoumiš. A da još jednom pročitaš sve, ali ne kao sada jer, što ako je to u Bibliji ipak sve istina?
…………
Oba primjera jasno pokazuju da je naša predisponiranost najčešći uzrok nevjeri. Dvojbe, "trojbe", malo "sveta lijenost", malo…od svega pomalo, sve može dovesti do uvjerenja kako nešto nije onako kako mislimo ili drugi kažu.
Da, ako se radi o filmu, pa i Bibliji. Ali ako se "uključimo" u neku problematiku OTVORENI za svaku vrst iznenađenja, za činjenice koje se baš i ne uklapaju u našu sliku života i svijeta?
Tada je takav pristup OBJEKTIVAN, lišen naših želja, naše kritike, lišen svega sputavajućeg pri usvajanju nečeg nepoznatog i nejasnog. To vrijedi za ovog mladića, za onog radnika...Za vjernika i nevjernika.

Ispricavam se unaprijed, jer mislim da cu se na ovo malo razestiti :)

Dakle, ovdje govorimo prici iz Brojeva 31, o genocidu, pokolju nad cijelim narodom osim djevica, koje se razdjeljuju kao "plijen". Po bozjoj zapovijedi.
I tvoj odgovor ovdje, koliko mi se cini, je da iako se Bog tu cini "malo preostar", samo trebam ponovo i objektivnije citat, i shvatit cu da je sve to istina, cini se ukljucujuci i to da je taj Bog "milostiv i dobar". Oprosti, ali doslovno me prolaze trnci od uzasa na ovakav odgovor. Govorimo o pokolju i silovanju djece, kakvo "malo preoštar"? Covjece, jesi li ti zdrav(e)? :P

Uf. Ali dobro, treba dakle jos jednom "procitat sve". Pa idem onda jos malo pogledat, ajde, tog boga koji je "najviše predobar, onda malo preoštar". Di je u Starom zavjetu to "predobar" mi stvarno ne pada napamet, ali mozda sam nesto zaboravio. Mozes li me podsjetiti? Povremeno pomogne svom "izabranom narodu" u pauzama između pokolja, mozda se misli na to.

Sto se tice ovog "malo preoštar", pronalazit grozne stvari u Starom zavjetu je stvarno prelagano, ali evo jos par primjera među jako, jako, jako mnogobrojnima, jer ne mogu odolit da spomenem jos nekoliko na ovo "malo preoštar":

Sada idi i udari na Amaleka, izvrši "herem", kleto uništenje, na njemu i na svemu što posjeduje; ne štedi ga, pobij muškarce i žene, djecu i dojenčad, goveda i ovce, deve i magarce! - 1 Samuel 15:3

Ili npr. Ponovljeni zakon 7, u kojem Jahve obecava pobjedu i progon Hetita, Girgašana, Amorejaca, Kanaanaca, Perižana, Hivijaca i Jebusejaca, koje zatim treba istrijebiti "bez iskazivanja milosti", a oni koji nekako pobjegnu, e pa na njih ce Bog poslati stršljene "dok ne izginu".

Ne znam, ovakve primjere bi mogao nabrajati dalje, Stari zavjet ih je pun, ali malo mi je muka sad. Znam samo da bih ovaku zapovijed od "Boga" odmah odbio, i tada i sada, ciste savjesti i neovisno o posljedicama. Nekog ko izdaje takve zapovjedi ne bismo trebali prihvatili kao boga, ili bar ne kao milostivog i dobrog boga, to je bar jasno.

Ali da vidimo sta bi mi bilo da na ovu ili slicnu zapovjed odbijem poslusnost? Pa, Ponovljeni zakon 28:15-58 nabraja raznorazne kletve koje ce snaci onog tko se ne drzi Bozjeg zakona, pa citajte. Osobno mi je omiljena iz retka 57, u kojem se kaze da ce zbog tvog neposluha tvoje zene iz oskudice jesi vlastitu novorođenčad. To je Božja rijeci, kojeg se ni jedna jota, ni jedna kovrčica slova nece izbrisati (Matej 5:18).

Pa kakav je to bog! O cemu mi pricamo? Mislim da ne moram dalje objasnjavati, i da svakom ko imalo iskreno "pogleda u svoje srce" mora biti jasno da su ove stvari, ako su istina, čudovišne, a ne "malo prestroge".

A ipak, kolko vidim, svi ste spremni u njih vjerovat da su istinite, jer ne vidim nikoga da se izvlaci na "to je potajno metaforicki sve". I ne samo da vjerujete da su ove stvari istinite, nego da su djela "pravednog, milostivog i svemoguceg" boga - iako ih mozda "jos ne razumijete". Tvrdit da ovakvi genocidi i pokolji (a samo smo načeli nabrajanje strahota Starog zavjeta) pravedi i milostivi, je, smatram, protivno najosnovnijoj ljudskosti i savjesti koju svi posjedujemo. To mi je zastrasujuce eto, da budem iskren, i jedino sto mogu reci je da se nadam da tako vjerujete jer niste citali vlastitu svetu knjigu, ili ste se jako potrudili ove stvari u njoj ignorirati.

Zao mi je sta sam ovako izravan i donekle grub, ali vjerujte mi, mogao sam se puno ogorcenije izrazit. Rekao sam se trudit bit maksimalno pristojan s obzirom na sadrzaj koji komentiram, a s obzirom da govorimo o pravednosti genocida i pokolja djece, stvarno mislim da sam bio izrazito pristojan.

Iskreno, ocekivao sam da cete govorit "to je zapravo metaforicki, makar to nigdje ne pise", "nije to doslovno bilo tako", "to su pisali ljudi iz perspektive tog doba, oni su tako dozivljavali boga", ili neku od tih isprika, na to sam se spremao odgovarat. Rekao bih da to nije pisano metaforicki, a da je metafore su grozne. Onda bi vi rekli da je Isus "ispunio" Stari zavjet, nekako, a ovo treba ignorirati, ili bar nije bitno "razumjeti". I onda bi pricali o Isusu i njegovom ucenju.
Ali ne vidim nikakvih naznaka da ovo ide tim tokom; svi, cini se, mislite da je sve ovo istinita rijec bozja, pravednog i milostivog boga nasega. I jos mi kazete da se nadate da cu jednog dana to "razumijet" ili bar prihvatit!

Ne, ja se stvarno nadam da nikad necu mislit da su genocidi i pokolji i porobljavanja ljudi po "bozjoj zapovjedi" na neki nacin sigurno pravedni (iako ne mogu bas objasnit kako), i dio "rijeci bozje".

Eto. Ovo pisem iskreno, i zgrozenost mi je iskrena - ali nije upucena prema vama kao ljudima. Dapace, svi ste mi dosta simpaticni (cak i Samuel i Fran26 :P). I vasa vjera (ako ne i sav njen sadrzaj) mi se cini kod vas, kao i kod vecine vjernika, iskrena i vrijedna postovanja.

Bas zato sam zgrožen, jer nije mi jasno kako dobri i dragi ljudi mogu ovako nesto pomislit na sekundu, a kamoli predano vjerovat. Eto, nadam se da sam vam uspio objasnit taj svoj osjecaj, i da cete mi oprostit žestinu - nisam mogo drugacije, a stvarno mi nije cilj vas uvrijedit ili ocrnit. Uostalom, sve sta sam zapravo ucinio je da sam naveo dijelove vase svete knjige i rekao "pa gledajte ovo ljudi, ovo je grozno!" :D
Evo, nadam se da mi necete zamjerit, ovaj Stari zavjet mi je osjetljiva tocka i svaki put se ponovo zgrozim kad to citam, znajuci da milijuni ljudi cvrsto vjeruju da je to ne samo istina, nego i pravedno i milostivo.

I ne mrzim vaseg boga (iako ga ne bi stovao da mislim da postoji), i ne mrzim vasu crkvu (iako me sokiraju neke stvari koje tvrdi), i svakako ne mrzim vas. Ali tesko mi je vjerovat da netko ovo vjeruje :)

Eto, toliko zasad, pozdrav :D

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 31 kol 2012 21:36 
Odsutan

Ovako sam ja sebi objasnio tvoje dvojbe koje su i meni prije predstavljale problem.
Bog nas je stvorio. Zapovijed je ne jedite sa stabla ili umirete. Bog održava svoje obećanje.
Ljudska rasa se s vremenom izopačuje.
Bog intervenira u povijesti i izabire Abrahama.
Sodoma i Gomora primjer totalne izopačenosti. Svi imamo savjest. Ako si ikad gurao neki grijeh npr. drogu ili seksualnost ili alkohol ili bilo šta primjetio si da bi ti savjest govorila da to nije u redu. Ali s vremenom ubiješ savjest i postaneš zao čovjek. Bog to kažnjava.
Da bi shvatio kako je Bog osim što je pravedan on je i dobar.Možeš to pročitati u događaju o Egipatskim zlima. Bog egipćanima daje priliku za iskupljenje iako su ubijali mušku djecu njegovog izabranog naroda. Mi ne znamo koliko se egipćana prepalo pred znakovima i koliko ih se obratilo i povjerovalo da to što rade Izraelcima ,da je to zlo u očima nekog njima nepoznatog Boga. Faraon i njegova vojska koju možeš gledati i kao zlo koje nas tlači i drži u ropstvu (sotona) je pobijeđeno u vodama Crvenog mora. Vode opet promatraš kao vode Krštenja koje nas peru od Istočnog grijeha.
Narod Bog vodi kroz pustinju i iako ih hrani manom,prepelicama daje im vode i brine se za njih narod mrmlja. Daje im zapovijedi ,a narod uvijek pada u grijeh.
Zapovijedi koje im bog daje su jasne. Slušaj i živjet ćeš. Ne slušaj i umrijet ćeš. Uvjek je isto pa i danas. Slušaj i živi. Ne slušaj i pakao ti je pripremljen. Uz veliku razliku za nas danas. Imamo uskrslog Isusa Krista i sakramente.
Bog dovodi narod u obećanu zemlju. Koja je zaposjednuta od sedam naroda. Sedam naroda možeš gledati kao i sedam smrtnih grijeha koje će Bog za nas pobijediti ako mu budemo vjerni. A možeš ih gledati kao izopačene narode koji su žrtvovali svoju djecu molohu (idolima). I živjeli razvratno. Iz Biblije nam nije poznato kakva je bila povijest ovih naroda prije nego što su došli Izraelci. Da li je Bog preko nekih ljudi npr. njihovih vračara ili kakvom drugom zgodom njima pokušao ukazati da to kako oni žive nije u redu.
Svakako budi siguran da iako se Bog ne treba stvoru pravdati, nitko od ovih koji su pobijeni neće imati šta reći Gospodinu. Ko kaže da se mnogo djece nije spasilo i sada su u Raju tj. s Gospodinom.
Ovdje je i važno utuviti Izraelcima da se nemaju pouzdavati u nikoga osim u Gospodina.
Prva zapovijed je uvijek prva. I ako je čovjek ne bude obdržavao i urezao je u svoje srce umrijet će. Kako onda tako i danas.
Sva proroštva koja je Gospodin dao preko usta svojih proroka o strašnim patnjama, progonstvima, ratovima se ispunilo ako se Izraelci nisu popravili. S Bogom se ne možeš sprdati.
I iako je teško (meni nemoguće) razumjeti vječnost ipak je naš život na ovom svijetu kao vršak igle prema svemiru. pa tako u beskonačnost. Činilo se tebi da Bog nije dobar ,ne sekiraj se. Opravdati se nećeš i ne možeš. Zvuči surovo ali ti si glina u ruci lončara i što prije to shvatiš lakše ćeš povjerovti da te Bog ljubi. Jer ako bi ikad molio Boga za nešto najveće što zamisliš nikad ga ne bi molio da za tebe žrtvuje svoga Sina da ti po njemu imaš život vječni. I nikad ne bi mogao zamisliti da je Bog Isus Krist svojom voljom išao na križ da umre za tebe. Pogledaj Pasiju. Plaćen si krvlju Bogočovjeka.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 31 kol 2012 23:03 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Citat:
Ma meni se cini da si ti to govoris ironicno Samuele!

Zašto misliš da je ironija, zar doista misliš da zvučiš toliko neuvjerljivo, da mi je potreban ironija za tvoje proučavanje Biblije??

Citat:
Inace, taktiku "ti nemas pojma a ja sam prekul da bi raspravljo" obicno koriste oni koji ne znaju sta bi drugo rekli :P

ŠTO U NAMA NAŠE MANE VIŠE RASTU, TO NAS SVE VIŠE SMETAJU NA DRUGOM!!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 01 ruj 2012 08:53 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

ja skoknem na razne forume i svasta vidim i na vjerskim forumuma citala svasta, al ne ovo ko od ovog prljavog.
tu se trazi gospodina al tu se ko nigdi jako gazi gospodina.
ovaj prljavi sto ga gazi drugdi bi brzo otfitiljio i nikad ne bi vise ni slova mogo napisat.

i jos mu idete uz dlaku ko ulizice.
znaci da se smije na vjerskom forumu pisat protiv boga i vjere?
na starom dobrom >> kni << odfitilio bi i ovaj moderator kad to dopusta.
ovako nesto!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 01 ruj 2012 08:55 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

ja opet citala.
prljavi se uhvatio samo dvi tri riči i opleti po bogu.
al vidim da ni samuel nije čito sve. al nije ni prljavi.
pa vi citate samo zadnje dvi tri riči jelda?

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 01 ruj 2012 09:22 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

ja zaboravila cestitat tonii-ki.
naj-jednostavnije al zato tocno i jasno i svakom ko hoce razumit to je razumljivco. al prljavi nece i nece da razumi!
zasto?
jel da pokaze kak razumije ne bi bio sto on misli da jest.
tonii cestitatm!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 71  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]