www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 18 svi 2025 03:33

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 71  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: 23 ruj 2012 10:36 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Pojam Ateizam svima je poznat i svi znamo sematiku toga pojma. Medjutim, mene bi zanimalo iskljucivo slijedece: na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na cemu baziraju svoje moralno-eticko ponasanje? Sto je smisao zivota u ateizmu, a sto put na kojem se to postize?

Da li je hedonisticki nacin zivota jedini put u ateizmu, ili postoje i drugi putevi i smisao, naravno ovdje se izuzima budisticka opcija ateizma.
Jednom rijecju: da li je nihilizam, adekvatna filozofija ateizma i na koji ga nacin mogu obrazloziti? Je li ateizam besciljni i besmisleni nacin zivota?

Zelio bih da se ozbiljno osvrnemo na ovu temu i u dostojnom dijalogu osvijetlimo ateisticki svjetonazor, ako je to uopce moguce.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 ruj 2012 10:37 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Da li je ateizam religija?

Vrh
Citiraj  
 Naslov: Re: Ateizam
PostPostano: 23 ruj 2012 13:30 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Ej ljudi!

Odogovorili ste mi fino i pristojno, al dosad nisam stigno nis pisat! Evo me sad nazad :)

Mislim da smo opcenito u ovoj raspravi dosli do neke pat pozicije. Ja pokazujem na stvari koje vas bog navodno radi: pokolji djece, stavljanje ljudi na vjecne muke zbog toga sta su takvi kakvima ih je on stvorio, dobivanje "oprosta" pomoću ubojstva nevine osobe itd. I kazem da to ne moze biti dobar i milostiv i svemoguc bog.

A vi vec vjerujte da je on dobar i milostiv, pa mi kazete da bogu ne mogu suditi/trebam citati teologiju, a ne pitati vas za odgovore.

Radi se kolko vidim o tome sta ja ocu sagledat bozja djela i vidit kakva su, a vi unaprijed pretpostavljate (ne vidim bas zasto) da su sigurno sasvim dobra - cak i ona koja se cine uzasna - i sve gledate s obzirom na tu pretpostavku.

I eto cini mi se da tu vise ne mozemo nista puno rec. Mogu samo nadodat da kad bi "moj bog" klao djecu, bome bi citao teologiju i imo spremno objasnjenje (ako ga ima - a nema) za to. To nije nesto sta bih mogao lezerno stavit sa strane. A sto se tice ovog da se bogu ne moze sudit - ako je bog izvan i iznad nasih kriterija morala, onda nema smisla reci ni da je dobar, nego mozemo samo reci da ga ne razumijemo. A ako se na njega mogu primjeniti nas osjecaj za dobrotu i moral (koji nam je on navodno upisao u srce itd.), onda bog, ocito, nije dobar, jer ne znam sta je vise protiv moje savjesti nego ubijanje djece.

Eto tolko o tome kolko mi se cini, tu smo gotovi - al mozda vi mozete nest nadodat?

Kaj biste sad? Ocete dalje o ovom, il imate neko novo pitanje il temu mozda? Il da ja vas nesto pitam? Imam jedno dosta zanimljivo pitanje, na koje npr. stvarno ne znam "standardni" teoloski odogovor :D

Evo da jos samo na par stvari iz pojedinacnih postova odgovorim, jer su zanimljive ili pristojno pitane:

BiTLorD napisao:
mir s tobom i budi dobro :grlim te: :grlim te:

Hvala na ful ljubaznom postu! I tebi isto! Mozda skicnem ovu knjigu :)

Samuel napisao:
Dođeš ovdje s nekim pitanjima, na koja teologija ima odgovor, a ovdje nisu svi teolozi niti doktori teologije, i ti si to naravno skužio, pa sad opleti s tim pitanjem, jer kao osjećaš se močnim kad netko nešt ne zna pa uživaš u tom osjećaju uzvišenosti.
Vjerujem da bi lako našao odgovor na to pitanje na internetu za 5 minuta, ali ne, ti se ovdje želiš iživljavati na jednostavnim vjernicima i ljudima koji jednostavno vjeruju da je Bog dobar. Možda ne znam odgovor na to pitanje, niti me nešt posebno zanima, ali nisam glup da ne shvatim tvoje namjere, proziran si prijatelju.
Sad zašto sad netko to ne zna ne ulazim u to, jer nisu svi pozvani biti apologete!

Ja iskreno nikad o tome što ti pitaš nisam razmišljao, ali ako je netko Bog i ako je svršen u svemu pa i u ljubavi, zašto bi ja sad sa svojim mozgom Njega tjerao pred sud da mi objasni nešto što mi u Bibliji zvuči koljački, ako je u tom smislu i preneseno.
Ali moraš shvatiti da je Biblija i duhovna knjiga, a ti sa optuživačkim i oholim duhom moš jedino Crvenkapu čitat! Dalje nemoj!!

Pa ne, teologija nema dobre odogovore na ova pitanja, ali ima mnogo jako losih koji se, doista, mogu nac za 5minuta na internetu. Svi se u biti svode na ovo sta tu pisete, samo malo vise elaborirano. Nema nekih tajnih, dubljih i boljih odgovora skrivenih u kompleksnoj teologiji. Ovako nesto ko sta vi pricate, eventualno malo sofisticiranije sroceno, je najbolje sta teologija moze ponudit. A i sam kazes da je to nezadovoljavajuce. Ako nije tak, bit cu odusevljen ako mi pokazes nesto novo :)

Al eto mislim da Bog koji kolje djecu nije "savrsen u ljubavi", ne vidim sta moze bit jednostavnije, niti kakva bi me komplicirana teologija mogla uvjerit u suprotno :P
Al spreman sam poslusat ak imas neku! :wink:

Martina napisao:
Musavi, da li nevjeruješ da Bog postoji ili vjeruješ, samo ti se ne sviđa kakav je. Ako je prvo,čemu tolka razglabanja o nekome tko ne postoji, a ako je drugo...

Ko sta sam vec reko: ne vjerujem da bogovi postoje, ali da postoji ovakav bog, ne bih ga stovao. Razglabam jer mi je zanimljivo i jer puno ljudi to vjeruje.

zdrave napisao:
-Zašto ne? Slušaj!…-ljutito mu odgovorih: - Bog pred kojeg bi ti mogao doći na ovakav način, bog na kojeg možeš ovako urlati i koji bi ti dopustio da ga izvedeš pred sud kao optuženika, a ti da staneš pred njega kao sudac - takav bog postoji jedino u tvojoj mašti. O takvom bogu mogu i ja zajedno s tobom reći: 'Dolje s takvim Bogom!' DOLJE S TAKVIM BUDALASTIM BOGOM KOJEG MOŽEMO OPTUŽIVATI, odbacivati ili prihvaćati - kako nam se već svidi! TAKAV BOG NE POSTOJI!
Ali reći ću ti jedno: postoji stvarni Bog, različit od onoga kako ga ti zamišljaš. To je Bog pred kojim ćeš ti stajati kao osuđenik, pred kojim nećeš moći ni usta otvoriti. Postoji samo Bog koji će tebe pitati: 'Zašto me nisi proslavljao? Zašto me nisi prizivao? Zašto si živio nečistim životom? Zašto si lagao? Zašto si mrzio? Zašto si se svađao? Zašto si...?' - To će te on pitati. Tada će ti riječ zastati u grlu! Nećeš mu moći dati nijedan odgovor! - Ne postoji Bog kojemu bismo mi mogli reći: 'Gubi se!' ALI POSTOJI ŽIVI BOG KOJI JE STVARAN I SVET, KOJI BI I NAMA JEDNOM MOGAO REĆI: 'NESTANI! GUBI SE!'"

Da, Musavi će potrošiti na kilograme papira kako bi dokazao čak i besmisao odnosno, po njemu NEPOTREBNOST Isusove žrtve, opisat će u detalje i cijelu Isusovu Muku, ali – to ste svi morali primijetiti – nije naveo NI JEDNI RIJEČ koju je taj isti Isus uputio nama ljudima, pa i Musavom.
Musavog ne zanima Bog kao Činjenica iz koje sve ostale činjenice proističu; ne zanima ga Stvoritelj; ne zanima ga ni zašto je taj Bog uopće stvorio ljudski rod, kad je znao da će On sam, u Drugoj Božanskoj Osobi morati izvršiti čin Otkupljenja, od Musavog nazvan okrutnim (što i jeste), i po njegovom nepotrebnim!
Iz cijelog Evanđelja – ni jedna Isusova riječ nije "ubola" Musavog! Samo Isus koji visi na križu…

Zakaj pricas o meni u trecem licu, sta me sam ne pitas? Ko sta sam na pocetku reko, mogo bi izdvajat i dobre, a ne lose stvari iz biblije. I Novi zavjet ima dosta dobrih poruka i prica (ali nista spektakularno i bozanski, nego u najboljem slucaju solidno).

Sto se tice ove price koju citiras da nam pravi bog "ne dopusta" da trazimo od njega objasnjenje za pokolje djece, nego samo on nama sudi sto smo se "svađali"; mislim da ta prica odlicno ilustrira ovo sta zelim reci: da bi takav bog bio nasilni tiranin, a ne dobar i milostiv.

tonii napisao:
Ti pred žrtvom možeš imati stav koji imaš i reći ja ne želim takvu žrtvu jer sam ja savršen i ne interesira me to. Ili ne prezreti onoga koji je dao život za tebe da ti imaš život. Nego ga upoznati i zahvaljivati mu svakog dana što je za tebe obavio ono što nitko drugi kroz cijelu ljudsku povjest nije mogao. Pobijedio je smrt i smrtno ranio sotonu koji više nije tvoj gospodar ako ti to ne želiš.
Naravno možeš i prezreti Isusa Krista i reći to je bezveze. Samo tu postoji jedna kvaka. Nemaš tri puta. Nego samo dva. Ili Krist i život vječni ,ili sotona i život vječni samo u paklu. Nema trećeg puta.
žao mi je ako nisam pomogao. Imam volje samo je znanje slabo, a i vjera mi nije mnogo uzrasla.

Ne mislim da sam savrsen.
I ko sta sam vec reko, zrtvovat se za nekog je jedna od najljepsih stvari koje covjek (ili bog) moze uciniti. S tim nemam problema. Imam problema s bogom koji bi trazio zrtvu nevinog kao uvjet da nekom oprosti.

Sto se tice 2 puta: naravno da bi radje iso u pakao nego da "slavim" boga koji je voljan ljude slat u pakao na vjecne muke i koji trazi krvnu zrtvu nevinog da bi ljudima "oprostio" sta su takvi kakvima ih je on stvorio. Zar vi ne biste?

Eto toliko zasad, pa mi recite o cemu ocete da pricamo :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 ruj 2012 14:01 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova
Korisnik s više od 100 postova

Zahvaljeno je: 1 zahvala
Dragi Musavi,
nema svrhe s tobom dalje raspravljati, jer selektivno slusas/citas. Ako si sretan bez Boga, uzivaj dok traje. Ja sam sretna s Isusom. No ja cu se ipak moliti za tebe i tebi slicne, te za spas vasih dusa, pa ma kako god to tebi zvucalo smjesno i nepotrebno.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 ruj 2012 14:05 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Bio bi ti zahvalan kad bi objasnila sta sam selektivno citao i di sam nesto propustio. Iskreno zahvalan! :)

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 ruj 2012 14:17 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Podijelio: 48 zahvala
Zahvaljeno je: 31 zahvala
musavi, operi se, iznutra i spolja živom vodom
očisti se,
valjda su te krstili
seti se
krizme
http://www.youtube.com/watch?v=Kl-lfkTh ... _embedded#!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 ruj 2012 15:27 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Citat:
Fran26 napisao:
Od svih spomenutih može postojati samo Jedan. Kako bi ga točno nazvali, možda i nije tako bitno. Kroz povijest bi dobivao nazive: Bog, Alah, Jahve, Daimonion? (Sokrat), Demiurg (Platon), prvi nepokrenuti Pokretač (Aristotel), Apsolutni Bitak, Čisti Bitak. Bitno da svi ovi nazivi govore o istom biću kojeg većina ljudi jednostavno zove Bog.

Ovo je i vise nego los odgovor na njegov tekst. Prije svega treba poznavati semantiku pojmova kojima se koristimo. Ako netko navodi neka imena i nije u stanju argumentirati ta imena sadrzajem, onda ta imena imaju iskljucivo semanticku egzistenciju i djelo su nase fantazije ili apstrakcije. Zato je veoma vazno, da mi imamo pojma zasto nesto jest, i zasto nesto nije. Zadnja recenica obara tvoje predhodne, iako su i one prazne u sadrzaju, ali zadnjom ih recenicom dovodis u kontradikciju. Ako je nesto "bice", onda to bice po logici mora nekad doci u egzistenciju, jer sam pojam bice govori, da je doslo u bivstvovanje. Zato krscanski Bog niti jest, niti moze biti "bice", jer nije nikad stupio u egzistenciju, tj. nije kontingentan. Iz logike nam je poznato, da kauzalni princip mozemo iskljucivo koristiti u kategoriji djelovanja koja su nekad dosla u egzistenciju. Drugacije receno, sve sto je ikad postalo i doslo u egzistenciju je kauzalno, odnosno mora imati svoj uzrok. Naime, ako nesto nije doslo u egzistenciju, a postoji, onda postoji iskljucivo samo jedno objasnjenje: to mora biti vjecno. A ako nesto postoji vjecno, onda je jasno, da nije uzrokovano. Po Objavi, krscanski Bog je neuzrokovan, sto je povijesni argument, dakle, On je vjecan, odnosno bez uzroka. A vjecno postojanje moze i mora iskljucivo biti uzrokom svakom postojanju, jer nista ne nastaje iz nista: ex nihilo nihil fit! Vjecna "egzistencija" moze biti iskljucivo uzrok svakoj drugoj egzistenciji, jer "Nista" ne nosi u sebi egzistencije, pa prema tome iz nista niti ne nastaje nista, kako bi to sugerirali nasi ateisti. Zato je i stara filozofska predpostavka o prvom uzroku jedina logicna predpostavka, kako bi se izbjegao regres ad absurdum. Prvi uzrok je po definiciji neuzrokovan, jer ako bi to bio, onda nebi bio prvi uzrok. Prvi uzrok je akauzalan i vjecan, jer vrijeme i prostor pocinju tek u stvaranju, sto implicira da Bog nije materijalan, prostorno ekstenzivan i terminalan. Augustin bi to nazvao, sadasnjoscu koja ne postaje proslost. Zato i zakazuju sve usporedbe sa tim stanjem, buduci da mi ljudi kao relativna bica, mislimo u kategorijama vremena i prostora. To kao da je i Platon shvatio, kada je nase vrijeme kao projekciju Bozje vjecnosti na sjene u pecini, koja je nasa zemlja, projicirao, i kao sliku neba okarakterizirao.
Medjutim, kako jedan Entitet, koji ne podlijeze ni vremenu ni prostoru moze "agirati" objasnjivo je iskljucivo spiritualnim putem preko VOLJE. Fizikalno se to ne moze objasniti. Zato je "Volja" evidentno "causa causarum" i na taj nacin egzistira nesto a ne nista. Ateisti nisu u stanju objasniti: zasto egzistira nesto a ne nista? Zato je racionalno i logicno misliti, da postoji prvi uzrok, a sve drugo je kauzalno i kontingentno. Ateisti nisu u stanju prebroditi kontingenciju, a da je ne zanijecu ili potpuno uniste. Prvi uzrok je sveznajuc i svedobar, jer stvoriti univerzum je vrlo zahtjevan proces. Cijelo stvaranje je u biti "creatio continua". Bog djeluje.

Prvi uzrok kao da bi se drzao logike, jer mi svi vidimo, da univerzum nije kaos, nego kozmos. Odakle pak dolazi logika univerzuma i u univerzumu? Pitanje koje se ovdje postavlja je slijedece: da li je logika bila uzrokovana prvim uzrokom, ili se je prvi uzrok morao drzati logike, koja bi bila takodjer vjecna i neovisna? Obje opcije dovode nas u kontradikciju, koja se moze iskljucivo rjesiti, ako se predpostavi, da logika i prvi uzrok padaju zajedno u jedno, dakle jedno su. To bi onda znacilo, da prvi uzrok "inkarnira logiku", i ona je odvjeka njegov dio. Sto bi sve morao prvi uzok posjedovati kao vjecni Entitet:
-prvi uzok postoji vjecno
-prvi uzrok transcendira vrijeme i prostor
-prvi uzrok nije materijalan
-prvi uzok posjeduje volju
-prvi uzrok je dobar
-prvi uzrok radi po logickim i racionalnim zakonitostima
-prvi uzrok je apsolutno inteligentan, dakle punina znanja i svemoci.
Ako pogledamo ove osobine prvog uzroka, onda je evidentno, da se radi o jednoj OSOBI.
Iskljucivo osobe posjeduju volju.
E sada, ako mi pogledamo tekstove starih religija, odumrlih i onih vitalnih, onda ce nam upasti u oci, da iskljucivo objavljeni krscanski Bog posjeduje ove osobine. Drugi bogovi su semanticke praznine i produkti nase fantazije ili u znanstvenom smislu apstrakcije.
Naravno, ovdje skeptici i ateisti mogu predbaciti, da krscani svoj problem neobjasnjive VJECNE "egzistencije" projiciraju prema vani, dakle ne vise prema unutra, nego prema vani, tj. jedan neobjasnjivi entitet "Univerzum", zele objasniti drugim neobjasnjivim Entitetom Bogom. To bi u jednom postotku moglo i biti opravdano, medjutim, ovdje je pitanje: koje je objasnjenje od dva moguca racionalnije, vjecni Bog ili univerzum koji nastaje sam po sebi iz nista? Drugacije receno: sto je cista spekulacija, Bog ili Nista iz kojeg akauzalno nastaje svijet? Predpostavka, da sve akauzalno nastaje iz nista, niti je logican niti fizikalno moguc modus operandi. Za krscanskog Boga mi imamo indicijske dokaze iz povijesti. Objava nam jasno donosi u NZ- tu, da je se Isus Krist inkarnirao u svijet, Logos Bozji (Vidi Ivan 1, 1), donio prvi i posljednji direktni, ali indicijski, da povijesni dokaz o BOGU, zivio medju ljudima, umro na krizu za nase grijehe, i uskrsnuo treci dan, kako je to i nagovijestio, te se ziv pokazao apostiolima i mnogim ucenicima, jednom cak njih 500.
Biblijski Bog ispunjava i kriterij, da inkarnira logiku, kako gore navedoh. "U pocetku bijase RIJEC, i Rijec bijase kod Boga, i Rijec bijase BOG!" (Ivan, 1, 1) Grcka rijec LOGOS znaci i LOGIKA! U poslanici Titu, 1, 2 stoji :".....obeca Bog , koji nikada ne laze" , da Bog ne moze lagati. Zato biblijski Bog nije u stanju ciniti nesto sto bi bilo nelogicno nemoguce. Naime, Bog transcendira nase znanje, ali ne i nasu logiku.
Facit: U svojoj cjelini nam ovi "pokazi" daju jedan kumulativni dokaz za tvrdnju, da je postojanje jednog Boga, krscanskog Boga bitno vjerodostojnije, plauzibilnije i racionalnije od predpostavke, da Bog ne postoji, koje zastupaju skeptici i ateisti. Posebno znanstveno obojeni ateisti stoje pred nerjesivom zagonetkom, pa se onda sluze najdivljijim spekulacijama kako bi objasnili svijet i zivot u njemu, sto je bez Boga nemoguc poduhvat. Time ateisti slijede svjetonazor bez cilja i smisla, a da li se na tim premisama da zasnovati nesto razumno, prosudite sami.
Citat:
Fran26 napisao:
Od ove tvoje vesele družine koju si nabrojio, samo jedan može biti Bog, drugi (ako postoje) moraju biti relativna i kontingentna bića. Apsolut može biti samo jedan, relativnih i kontingentnih bića može biti bezbroj. Tako da Djed Mraz, Zeus, Višna, i ostala družina, ako postoje ne mogu biti bogovi. Ako nisu bogovi, nevažni su za ovu temu. Mislin da nije potrebno naglašavati da je filozofija i teologija kroz povijest imala samo jedno ime na umu kad je pričala o takvom biću- to bi bio Bog. Ako bi se možda netko izrazio drugačije, kao npr. nepokrenuti Pokretač (Aristotel), mislio bi upravo na Boga.

Radi se o semantickoj egzistenciji, i on ju moze zavezati macku za rep. U nasoj fantaziji mi mozemo kreirati silu bogova i bozanstava, ali to ostaju prazni pojmovi, pa zato on nije u stanju dati tim imenima sadrzaj.
Citat:
Fran26 napisao:
Koliko god jako treba nastojati uzeti te dokaze u njihovoj snazi, ipak treba ostati svjestan, da oni mogu biti samo smjerokazi u Apsolutno. Oni samo mogu pokazati da svjetovna stvarnost nije apsolutna i da bi unatoč tome samo u Apsolutnome mogla naći svoje najviše ispunjenje. [b]Norbert Fischer "Čovjek traži Boga"

Slazem se! Mi ljudi nismo u stanju znanstvenom metodom, dakle eksperimentom dokazati BOZJU egzistenciju, jer mi smo iskljucivo u stanju dokazati ono, cemu smo nadmocni. Zato stvorenja nisu nikad u stanju dokazati Stvoritelja i shvatiti njegovu Bit. Mi mozemo na osnovi Objave, koja je indicijski povijesnbi dokaz, pokazatu da Bog postoji, a da se pri tome ne zapletemo u divljim spekulacijama.

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 ruj 2012 16:02 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

cirenac napisao:
musavi, operi se, iznutra i spolja živom vodom
očisti se,
valjda su te krstili
seti se
krizme
http://www.youtube.com/watch?v=Kl-lfkTh ... _embedded#!

Ne znam sta bi ti ja trebo rec sad na ovo :)

Al sta se Sudca tice, bilo mi je zabavnog malo pogledat. On se dere tim svojim cudnim glasom bez da kaze ista sta vec nisam prije cuo, zabavilo me doduse sta je reko u 22. min da ako ne znas da te bog voli trebas ic kod psihijatra. :D

Mihael24 napisao:
Slazem se! Mi ljudi nismo u stanju znanstvenom metodom, dakle eksperimentom dokazati BOZJU egzistenciju, jer mi smo iskljucivo u stanju dokazati ono, cemu smo nadmocni. Zato stvorenja nisu nikad u stanju dokazati Stvoritelja i shvatiti njegovu Bit. Mi mozemo na osnovi Objave, koja je indicijski povijesnbi dokaz, pokazatu da Bog postoji, a da se pri tome ne zapletemo u divljim spekulacijama.

Nasa sveta majka Crkva cvrsto drzi i uci da se Bog, pocelo i svrha svih stvari, moze s prirodnim svjetlom ljudskog razuma sigurno spoznati iz stvorenih stvari".[12] Bez te sposobnosti covjek ne bi mogao prihvatiti Objavu Bozju. Katekizam katolicke crkve, red 37

:P

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 ruj 2012 16:26 
Odsutan

Podijelio: 5 zahvala
Zahvaljeno je: 68 zahvala
Citat:
Pa ne, teologija nema dobre odogovore na ova pitanja, ali ima mnogo jako losih koji se, doista, mogu nac za 5minuta na internetu. Svi se u biti svode na ovo sta tu pisete, samo malo vise elaborirano. Nema nekih tajnih, dubljih i boljih odgovora skrivenih u kompleksnoj teologiji. Ovako nesto ko sta vi pricate, eventualno malo sofisticiranije sroceno, je najbolje sta teologija moze ponudit. A i sam kazes da je to nezadovoljavajuce. Ako nije tak, bit cu odusevljen ako mi pokazes nesto novo :)

Al eto mislim da Bog koji kolje djecu nije "savrsen u ljubavi", ne vidim sta moze bit jednostavnije, niti kakva bi me komplicirana teologija mogla uvjerit u suprotno :P
Al spreman sam poslusat ak imas neku! :wink:

Bog koji kolje djecu nije savršen u ljubavi! Moraš znati kad bi ti spoznao baš sve Božje naume, On više ne bi bio Bog, nego tamo netko tko Musavom polaže računa, pa kad Musavi sračuna onda će da odluči hoće li vjerovati ili ne, pa ti Bože čekaj!!
A to sa klanjem imaš pravo, pa svog vlastitog Sina je dopustio da se iživljavaju i da ga kolju, pa kakav je to uistinu Bog, šta On zna o ljubavi, nema pojma, de nam ti Musko reci, ja prelazim u tvoju religiju ili sektu, ti sigurno nisi zaklao nikog, i zato si puno više pun ljubavi od tog Boga koj kolje!
Možeš sad pisati da sam ironičan, ali po tvom zdravom razumu, to je tako! :b112:

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 23 ruj 2012 16:41 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Citat:
musavi napisao:
Mislim da smo opcenito u ovoj raspravi dosli do neke pat pozicije. Ja pokazujem na stvari koje vas bog navodno radi: pokolji djece, stavljanje ljudi na vjecne muke zbog toga sta su takvi kakvima ih je on stvorio, dobivanje "oprosta" pomoću ubojstva nevine osobe itd. I kazem da to ne moze biti dobar i milostiv i svemoguc bog.

Budi mi pozdravljen "musavi".
Ti se stavljas u poziciju Boga, a to je najlosija opcija koju si mogao izabrati u ovoj diskusiju, koju vodis protiv Boga. Naime, tom pozicijom se dovodis u nezavidan polozaj, jer ti onda sve znas, cak i ono sto Bog nije objavio. E vidis zasto je ovo sto ja pisem logicno, a ovo sto ti pises spekulativno i nelogicno. Naime, niti ti ni znanost, ako ju potezes u svojoj argumentaciji niste u stanju spoznati ISTINU, a o plauzibilnim rjesenjima ljudi uvjek mogu voditi plodonosne diskusije i uciti jedni od drugih. Po savjetu SV. Pavla, ja uzimam od svakoga ono sto je dobro, a ono sto je lose odbacujem. Zato ja odbacujem tvoje isprazne lamentacije i nelogicne spekulacije i radije se priklanjam indicijskim dokazima biblijskog Boga, koji je jedino racionalno rjesenje na putu objasnjavanja univerzuma i zivota u njemu. Tvoj svjetonazor, koji se zeli fundirati na znanstvenim dostignucima, gdje ja castim i postivam i znanost i znanstvenike, u cijeloj ljudskoj povijesti nije rijesio niti jedno jedino esencijalno pitanje po covjeka, jer naucava besmisao i besciljnost, a to je odvise deprimirajuca cinjenica. Sve sto je ostalo od ateizma i prosvjetiteljstva, od tzv. pobjede razuma i covjeka nad Bogom, na koncu je iskljucivo beskonacni i bezgranicni pesimizam. Zivot je besmislen, smrt jos besmislenija i sve sto je ostalo je jedno veliko -NISTA". A to je za razborita covjeka vro malo. :a1430:
Ako Bog, koji salje svoga Sina u svijet, kako bi spasio svijet iz zla grijeha nije milosrdan i pun ljubavi, onda ja vise nebih znao sto dalje napisati. Ljubav je potka iz koje nastaje razumijevanje za patnju, jer ako pati Sin Bozji na krizu da bi nas spasio od vjecne propasti, onda ja u tom aktu ljubavi vidim rjesenje problema patnje. Osim toga, kako gore navedoh, samo Bog zna sto je za nas dobro, pa mi nismo u stanju, bez da bi poznavali sve opcije koje pogadjaju jedan problem,. odluciti da li se radi o dobru ili zlu, to moze iskljucivo napraviti apsolutni ENTITET, dakle Bog. Usput bi te zelio uputiti na rjesenja problema Teodiceje kod Gödela i Plantinge. To je samo usput receno, a ti se nemoras zamarati ako si misljenja da je to teska literatura za tebe, nego jednostavno uzmi u ruke Bibliju i iz nje nauci nesto korisno, jer je puna mudrosti, ljubavi i nade! A to ti sve nedostaje! :D
Ako bi mi dokazao, da je ono sto Bog radi nelogicno, onda to ucini sada!
Citat:
musavi napisao:
I eto cini mi se da tu vise ne mozemo nista puno rec. Mogu samo nadodat da kad bi "moj bog" klao djecu, bome bi citao teologiju i imo spremno objasnjenje (ako ga ima - a nema) za to. To nije nesto sta bih mogao lezerno stavit sa strane. A sto se tice ovog da se bogu ne moze sudit - ako je bog izvan i iznad nasih kriterija morala, onda nema smisla reci ni da je dobar, nego mozemo samo reci da ga ne razumijemo. A ako se na njega mogu primjeniti nas osjecaj za dobrotu i moral (koji nam je on navodno upisao u srce itd.), onda bog, ocito, nije dobar, jer ne znam sta je vise protiv moje savjesti nego ubijanje djece.

Koje djece? Problem Teodiceje je rjesiv, ali samo ako mislimo racinalno. Ljubav je jedan od tih rjesenja. Nepoznavanje Bozjih planova drugi. Filozofsko rjesenje treci- A. PLATINGA. K. GÖDEL. Medjutim, cemu bi to sve imalo smisla, ako mi nismo u stanju shvatiti istinu? Da ona postoji, evidentno je iz postojanja univerzuma i zivota u njemu. To znanost nije u stanju objasniti, pa kako ce objasniti patnju koja se pojavljuje u svijetu? Dakle, Biblija nam nudi racionalno rjesenje koje se bazira na vjerovanju, a to vjerovanje na bazi indicijskih povijesnih dokaza. Sto nudis ti i tvoji konsorti? BESMISAO i BESCILJNOST, dakle beznadje i NISTAVILO, a tome se protivi zdravi ljudski duh. Osim toga, i ti sve svoje spekulacije i fiktivno znanje ipak temeljis na vjeri, a ako to ne vjerujes, onda pogledaj kod Humea, problem Indukcije. Cemu nam je Bog dao mogucnost da ga mozemo spoznati? Ako to nebi bilo djelo Bozje, da li je to mozda nastalo evolucijom? Ali samo kako? Bez cilja i smisla? To su "losi akteri", a jos losiji savjetnici u spoznaji.

Citat:
musavi napisao:
Kaj biste sad? Ocete dalje o ovom, il imate neko novo pitanje il temu mozda? Il da ja vas nesto pitam? Imam jedno dosta zanimljivo pitanje, na koje npr. stvarno ne znam "standardni" teoloski odogovor :D

Pa ja bih zelio da mi ti postavis neko tesko pitanje, a ja tebi zelim postavljati iskljucivo laka pitanja:
1) Zasto postoji ista, a ne nista?
2) Kako je nastao univerzum?
3) Kako je nastao zivot na zemlji?
4) Sto je to uopce zivot?
5) Moze li besmisao producirati smisao?
Kako te nebih previse opterretio, odgovori mi najprije na ova pitanja!

Citat:
musavi napisao:
1) I ko sta sam vec reko, zrtvovat se za nekog je jedna od najljepsih stvari koje covjek (ili bog) moze uciniti. S tim nemam problema. Imam problema s bogom koji bi trazio zrtvu nevinog kao uvjet da nekom oprosti.
2) Sto se tice 2 puta: naravno da bi radje iso u pakao nego da "slavim" boga koji je voljan ljude slat u pakao na vjecne muke i koji trazi krvnu zrtvu nevinog da bi ljudima "oprostio" sta su takvi kakvima ih je on stvorio. Zar vi ne biste?

1) Da li ti ovdje mislis na zahtjev Bozji i Abrahamovo zrtvovanje Izaka? E pa covjece, to je dokaz, da je Bog zelio dokinuti zrtvovanje djece, koje je bilo u ono doba dio religijskih ceremonija i rituala. Tim cinom Bog zeli dati do znanja, da ta zrtva nije potrebna, jer je za Boga ogavna. Drugi aspekt je preispitavanje vjernosti, a u tu vrstu dokazivanja vjere, nebih zelio gledati u Bozje misli, iako ih mogu racionalno objasniti.

2) Bog nije voljan nikog slati u pakao. Medjutim ti trebas shvatiti, da jedan apsolutni Entitet ima svoja mjerila koja ona bica koja je sam stvorio moraju ispostivati, pa ako to ne cine, onda slijedi kazna. Time sa ljudi sami sude, jer ako se ne pokaju za svoja zlodjela, onda je po pravdi normalna kazna, jer Bog nije samo ljubav, nego apsolutna moc i sveznanje, a to implicira i pravdu. Naravno, ti si svoju gradju naucio na pamet i logika je onda otisla na pasu, a sam znas, Bog kao APSOLUTUM nije u stanju agirati protiv razuma, jer ako bi to cinio, onda bi bio nesavrsen. Dakle, ti konstruiras svog boga po svojoj mjeri, pa ga onda optuzis za nedjela, i onda ga sam izvedes pred sud i osudis. Covjece, to ne rade ni talibani sa ljudima! Skuliraj se! :a1430:

Budi mi pozdravlje!
P. S. Ja ocekujem u tvom odgovoru jednog erudite, stvarnu argumentacioju, a ne divlje spekulacije u odgovoru!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 705 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 71  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]