www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 11 svi 2025 05:06

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: naomadeshi
PostPostano: 20 lip 2006 15:59 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Vjeko se trudi da dovede jos ljudi na ovaj forum,da razmijenjujemo iskustva i pisemo o svemu sto bi nas trebalo duhovno obnoviti,da ucimo jedni od drugih.
Na zalost kada ljudi dodju pisu o ovom forumu dosta lose,jer nalaze da se ne slazemo.
o je ono sto napisah prije,pa me nisu shvatili.
Ovo je vjerski forum,trebamo pokazati razumjevanje,pitati ako nam nesto nije jasno,a ne vrijedjati,provocirati i samo ocekivati napade.
Pa zato mi nije jasno kako mozemo biti cisti i reci vjerujemo evo na prvoj sljedecoj Svetoj Misi, a ovdje smo nekoga povrijedili?
Mislimo li zaista da to nije vazno jer je ovo samo forum i jer se ne znamo osobno?
:(

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 lip 2006 16:06 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Mene nije nitko doveo i trazio,ja sam slucajno pronasla nas dragi TT i forum i srepna sam zaista sretna,u pocetku sam imala mali problem sa pisanjem pa ne samo da ne znam nego mi jos i pogresno slovo bude upisano,i nikome ne smeta a molitvo mi je toliko puno pomogao da ne znam kako da zahvalim Gospodinu Isusu i neka mu i daje bude na CEST I SLAVU.....

Vrh
Citiraj  
 Naslov: naomadeshi
PostPostano: 20 lip 2006 16:16 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

evo opet
Oprosti nisam mislila na tebe i nisam mislila ni na koga ovdje!
Koliko danas na ovom forumu treba napisati OPROSTI da se ljudi ne osjete prozvanim.
Pisala sam o stvarima koje nisi ni pitala sta znace?!
Evo ima jedan forum gdje ljudi citaju sa ovoga i komentiraju koliko je vjernika ovdje!
Pisem da netko dodje procita,pa imalose misljenje o forumu........
A ne o tebi!
Pisem o ljudima koji bi mozda trebali u nama ovdje prepoznati one koji zive vjeru,koji znaj razumjeti,saslusati,prepoznati..........
Na zalost jos jednom OPROSTI!
Ne volim se svadjati,raspravljati........ovdje sam prije svega da citam razmisljanja,da ucim na vasim iskustvima,da molim sa vama,vrlo jednostavno kako je Isus rekao, ali ga zaboravljamo!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 lip 2006 16:22 
Odsutan

Zahvaljeno je: 46 zahvala
Takoje OPROSTI to mezemo svi i sigurno ima dobar razlog zasto je tako ,pitaj te stare clanove i pojedince sta su vec sve ucinili i pokusali sa PP ta to nije jedna bolj strana nase vjere,covjek se izgradjuje i jaca u vjeri ,vidis to je cilj nase vjere i Hvala ti....

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 lip 2006 16:36 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

(mala digresijica od teme)
Draga Loveyou!
Puno ti hvala što sam bila u molitvama tvoje obitelji! To me je zaista dotaklo i učinilo sretnom kad sam to pročitala.
Želim ti reći da ti se divim i da ovo što si napisala kako si odreagirala na ponašanje te obitelji kojoj si učinila samo dobro, a oni tebi kontra je više nego silno!!! Zbilja je na ohrabrenje znati da ima tako divnih ljudi kao što si ti. :arrow:
I još nešto. Vidim da čak iz Italije dolaziš ovdje na karizmatske susrete. To je zbilja hvale vrijedno! Vjeruj da će te Bog i zbog toga obilato nagraditi. Jer evo što kaže Isus u Mt.12:42-''Kraljica Juga dići će se na Sudu s ovim naraštajem i osudit će ga jer je došla s kraja zemlje da bi čula mudrost Salomonovu. A evo, ovdje je nešto više od Salomona!'' Vidiš kako je Bog uzveličao jednu čak pogansku kraljicu od Sabe i dao joj značajno mjestu na Nebu jer je prevalila veliki put ne bi li čula mudrost Salomonovu (1 Kr.10) Pročitala sam da je ona bila arapska vladarica na području današnjeg Jemena. Da bi došla čuti Salomona u Jeruzalem morala je prevaliti put od 2500km. To putovanje je trajalo između 75-150 dana. Dakle tamo i natrag to je put od oko pola godine! Ti putevi nisu bili udobni kao danas, mogli su se suočiti s razbojnicima, lošim vremenskim prilikama i sl. Ta ista kraljica bogato je darovala kralja Salomona ne bi li čula njegovu mudrost. Kaže Biblija da je došla s ogromnom pratnjom, s devama koje su nosile mirise, nebrojeno zlato i drago kamenje. To je bio dakle i veliki financijski poduhvat! Ali i ona je bila nagrađena! Dobila je ono za što je došla, za što se toliko potrudila da bi došla. Salomon joj je sve uspio objasniti što ju je zanimalo i vjerujem tištilo kad se toliko žrtvovala ne bi li do njega došla. Čak je dobila i više nego što su joj govorili da bi mogla tamo primiti. Rekla je ona Salomonu: ''I doista ni pola mi nije bilo rečeno'' Ja vidim da se i ti isto tako trudiš da ako treba i iz daleka dođeš ne bi li čula riječi od Isusa. Pa kad je on toliko nagradio jednu ženu koja je došla čuti kralja Salomona sigurno će i tebe koja dolaziš zbog Kralja svih kraljeva. A i ovo što si toliko darivala ljude jer vjerujem da si to dala njima kao Bogu i jer je Božja ljubav u tebi da će te Bog obilato za to nagraditi pa makar nikad od njih ne dobila hvalu. ''Kralj Salomon dade kraljici od Sabe što je god zaželjela i zatražila, a povrh toga kraljevski je obdari'' - 1Kr.10:13 - to je učinio jedan zemaljski kralj kad je vidio njezin stav srca. Koliko li će više onda darovati onaj koji je jedini Dobri Kralj!
Neka ti da sve što želiš i tražiš od Njega i još više!

Vrh
Citiraj  
PostPostano: 20 lip 2006 21:35 
Odsutan

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Aby napisao:
U glavi mi je jedna tema. Nadam se da ću se moći dobro izraziti što zapravo mislim…
Živimo u palom svijetu. Ljudi oko nas nas znaju često povrijediti. Nekad neki ljudi vrijeđaju ne zato što su zli, već zato što su oni ranjeni i slomljeni u sebi. Bog želi da budemo u miru jedan s drugima, On svojoj djeci i daje svoj mir. No riječ mir-hebrejski shalom, znači osim mir i sigurnost, cjelovitost, dobrobit i obilje. Čovjek je kao posuda (imamo recimo usporedbu Boga s lončarom) i kad je netko razbije (povrijedi) na njezine krhotine i slomljene dijelove jako se lako možemo porezati što se ne bi moglo na cjelovitoj posudi! A Bog za nas ima cjelovitost i to je Njegova volja i baština unutar spasenja (Njegov shalom). Vjerujem da smo svi pozvani dozvoliti Bogu da nas učini cijelima i da pomognemo svojim bližnjima da to isto postanu. No događa se da kad im se približimo da se porežemo na te krhotine jer oni jesu slomljeni (inače im niti ne bi trebala pomoć). No što tada činimo? Što činimo kad bivamo povrijeđeni? Isus kaže (ne predlaže, već zapovijeda) da trebamo okrenuti drugi obraz! No što to zapravo znači? Što to znači za vas? Kako to primijeniti u praksi? Ljudi ovoga svijeta su naučili zlo uništavati još većim zlom! Kad netko nekoga napadne vrati mu je jačom mjerom da ga se ušutka. No Bog nas uči da zlo pobjeđujemo dobrim. Pobjeđujemo! No naš ljudski sustav razmišljanja misli: ako mu ''okrenem drugi obraz'' dozvolit ću mu da me gazi i napravit ću budalu od sebe! Dakle, ne vjerujemo da ćemo na taj način uništit zlo (učiniti nekoga cijelim), već da ćemo zlu dopustiti da se nesmetano širi!
Zato bih otvorila ovu temu: ''Okrenuti drugi obraz'' da možemo u njoj pisati kako mi rješavamo ili kako bismo trebali rješavati konflikte kao kršćani. Da li to uvijek tako činimo? Ima li tko kakvo svjedočanstvo o tome da je zlo uništio dobrim? Gdje je ta linija koja razgraničava to da ne činimo od sebe žrtvu i budalu dopuštajući da nas netko ponižava i čini nam zlo od onoga kad dobrim to zlo u njemu pobjeđujemo? Vjerujemo li onako iskreno još uvijek da je dobro jače od zla i da ga pobjeđuje?

Okrenuti drugi obraz znaci ne usprotiviti se agresivno ni ljutito na datu situaciju. Ako nam netko opsuje majku i prokune sve po spisku ili udari s namjerom nogom posred ledja, tada okrenuti drugi obraz znaci prihvatiti uvrede, ponizenja, udarce, pljuvanja, a ne reagirati isto. Dapace, ljubiti sve to svjesno i razumno i zamoliti Boga da im oprosti jer uistinu ne znaju sto rade, uistinu nisu svjesni nicega, ponajmanje posljedica. Poznato nam je to mirno i blago prihvacanje udaraca do smrti, ruganja, uvreda i pljuvanja zar ne? Od naseg je Gospodina to nauka...
Isus je potpuno druga krajnost od svijeta, pa tako je i Njegova nauka potpuno drugacija od bilo koje druge. Konkretno i u praksi: da je Isus mislio da je vazno tko sto misli i da je isao ugoditi ljudima i ne ispasti im smijesan i ponizen, da je razmisljao kako ce se ljudima vise svidjeti, nikada ne bi napravio to sto je napravio. Kod Isusa nema kompromisa, jer sve sto nije za Isusa, protiv Njega je. Tako je i kod ponasanja, pa nemojmo se pravit pametniji no sto jesmo, vec jednostavno poslusajmo ono sto je Isus ostavio kao uputu: okreni i drugi obraz, jer ne samo sto Bog sve vidi, cuje i zna, vec je ljepota sto i mi znamo da je to tako, da je doslovno tu vrijeme kad svatko od nas prelazi iz ovog svijeta u onaj drugi, vjecni. Eto zasto zlo pocastit i drugim obrazom, jer Bog je zlo sprijecio, bitka je zavrsila na nebu, Isus je svijet pobijedio, pa zar to nije dovoljno da se okrene i drugi obraz, da se na zlo ne odgovori zlom, da se Bogu pokaze kako Ga barem donekle razumijemo. Prihvacajuci napade na sebe odajemo tako Bogu zahvalu za ono sto je On napravio za nas. Tada je Bogu mozda milina, tada je mozda i ponosan na svoju dijecu koja i zdravom logikom i razumom dolazi do toga da okrece drugi obraz, a koliko li tek vjerom i miloscu Oca Svemoguceg.
Sjetimo se Isusovih blazenstava, medjuostalim onog treceg o krotkima: takvi su, naime, blagi i strpljivi, jer poznaju Boga, iako na zemlji zive pored svog zla, takvi uzivaju u miru Bozjem i strpljivo, blago, ponizno trpe, podnose i cekaju da udju u pocinak Bozji. Kad ne bi okrenuli drugi obraz, krotki vise ne bi bili prozeti Bozjom miloscu. Nemojmo zaboravit kako jedino od Boga moze doci snaga potrebna za istrpit i okrenuti drugi obraz, a i dalje ostati miran, ispunjen Bogom. To je Bog pokazao svojim Sinom, to je plod Bozji, to je ono najkonkretnije sto mozemo postici na zemlji: trpiti za ljubav Njegovu. Osobno bih isti tren dao glavu, ruke i noge da mi se odsjeku samo da Bog ne ostavi, ne napusti moje bliznje pa i mene, da ne odustane Bog od mene i mojih bliznjih, a kamoli koliko bi tek podnio uvredu, udarce i ponizenja da se Bogu svidim.
Aby, ne postoji nikakva linija 'koja razgranicava to da ne cinimo od sebe zrtvu i budalu dopustajuci da nas netko ponizava...' Zar je Isus pokazao gdje je ta linija..., zapravo je, rekao je '77 puta' da se oprosti, okrene i drugi obraz, dakle uvijek i stalno i vazda. I jos mozda jedan praktican savjet: ako vec znamo da ce nas negdje udarati, pljuvati i vrijedjati, klonimo se takvih ljudi i mjesta, osim u slucaju da je volja Bozja da se nadjemo u takvoj situaciji. Tada se samo sjetimo naseg jedinog prijatelja i Njegovih razloga zbog koji je sve istrpio.
Pitas se na kraju Aby 'vjerujemo li onako iskreno jos uvijek da je dobro jace od zla i da ga pobjedjuje?' Pa niti jedan covjek na svijetu nema drugog izbora no da vjeruje da dobro pobjedjuje zlo i da je ljubav jaca od mrznje. Nema niti jednog drugog izbora ako tezi kraljevstvu nebeskom, ako tezi doma se vratiti gdje nas Otac ceka, gdje sprema gozbu jer je Isus okrenuo drugi obraz, pokazao nama kojim putem do kuce...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 lip 2006 23:37 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

Često sam bio u prilici da zbog Gospe iz Međugorja okrenem drugi obraz i pritom mi ljudskost kaže da me gaze no vrijedi. Gospa je ona koja daje da čovjek izdrži i da vjeruje ispravno. Ona nas neće prevariti ima u njenim porukama za svakoga ponešto. Treba okrenuti drugi obraz dok oni tzv. Razumni rovarei i izvrgavaju ruglu njeno djelovanje u Međugorju i diljem zemljine kugle. Netreba se zamarat da li je nešto ispravno ili ne Gospa zna najbolje i tko smo mi da nju provjeravamo, sami prah i ništavnost.
Treba okrenut drugi obraz i nedati da nas smute i zagade našu vjeru u Gospu. Mi znamo svoje. Okrenimo obraz od protivnika Gospe naše iz Međugorja i djelujmo!
Širimo njenu riječ, njene poruke gdje god možemo. Borimo se na kopnu moru i zraku za našu Gospu. Okrećući dostojanstveno drugi obraz. Djeluj a nemoj samo sjediti i nečiniti za nju ono što ona za tebe nebi učinila. Tko širi njene poruke može biti siguran da i ona širi kod svog sina dobru vijest o širitelju poruka.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 20 lip 2006 23:39 
Odsutan

Ko se šamara ne naprima - taj nezna što znači biti Kristov !

Vrh
Citiraj  
 Naslov: Ne svetiti se!
PostPostano: 24 lip 2006 20:35 
Odsutan

Da nastavim dalje s temom iz Mt. 5: 38-42

''Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub. A ja vam kažem: Ne opirite se zlotvoru! Naprotiv, udari li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi! Tko bi te htio tužiti da se domogne tvoje košulje, podaj mu i ogrtač! Ako te tko prisili da s njim ideš jednu milju, hajde dvije! Tko te moli, podaj mu; a tko hoće da mu pozajmiš, ne odbij ga!''

Ovim postom osvrnula bih se na jedan osjećaj koji je često nama sladak, a treba bježati od njega jer je grijeh :!: Taj osjećaj je želja za osvetom!
Kad nam netko učini nešto loše ljudska reakcija jest najčešće želja za osvetom: ma pokazat ću ja njemu jer on to zaslužuje. Stih koji je postao već kao narodna uzrećica, a da se koristi u takvim situacijama je: ''Oko za oko, zub za zub''. To se citira, a najčešće se izvršava svi zubi zbog jednog. :D No taj stih Bog je u Starom zavjetu dao kao zakon koji bi regulirao pravedno kažnjavanje krivca. No razlika je u tome što je on bio dan ondašnjim izvršiteljima zakona: sucima, svećenicima i nikada se nije odnosio na osobnu osvetu! To je bio dio civilnog prava toga doba koji je služio tome da kazna bude pravedna- dakle ne preko mjere krivice (ne svi zubi za jedan) i da se smanje zločini zbog straha od kazne. Jedina osoba koja je mogla tako kazniti krivca je bila izvršitelj zakona, što bi u npr. današnje vrijeme bila vlast i krivca se po Božjem zakonu nije smjelo kazniti preko onoga što je krivac počinio. Jer u ljudskoj naravi je da krivca kazni preko mjere što Bog ne dozvoljava. Stoga je Božje pravilo bilo dano za izvršenje od strane civilne vlasti i čuvalo je krivca od pretjerane kazne. Još 2000 godina prije Krista Babilonac Hamurabi je donio zakon koji je sprečavao osvetu, no nije poznato da su drugi slijedili taj zakon pored Hamurabia dok Bog preko Mojsija to nije izrekao svome narodu što je zapisano u Izl 21:23-25; Lev 24:19-20; Pnz 19:21. U Pnz.19 od šesnaestog stiha na dalje možemo pročitati da obojica koji se parbe trebaju stupiti pred Jahvu, svećenike i suce (dakle nema osobnog obračuna) koji zatim bez sažaljenja iskorjenjuju zlo iz sredine kako bi se i drugi koji o tom čuju pobojali po sistemu: život za život, oko za oko, zub za zub, ruka za ruku, noga za nogu. U Isusove dane lako je moguće da je osveta za odštetu bila zamijenjena u židovskoj zakonskoj praksi s financijskim plaćanjem. Ali problem leži u činjenici da su književnici i farizeji proširili taj princip pravedne osvete od suda gdje on pripada na područje osobnih odnosa gdje to ne pripada. Pa su s vremenom ljudi ''u ime pravde'' počeli sami sebe osvećivati. :? Bog nema ništa protiv kazne za zločin, no to pravo NIJE dano pojedincu, već vlastima ili Bogu samom: ''Osveta je moja, govori Jahve'' Nakon Krista vlasti i dalje ostaju oni koji imaju pravo kazniti zločin što nam potvrđuje Rim 13:1-7 gdje Pavao govori da vlast služi Bogu da kazni onoga koji čini zlo. Te u 1 Pet 2:13-17 gdje isto nalazimo tekst da vlasti kažnjavaju one koji čine zlo, a pohvaljuju one koji čine dobro. Dužnost pojedinca je ne svetiti se! Osobno osvećivanje i želja za osvetom je grijeh pred Bogom! Bio i ostao!

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 25 lip 2006 11:16 
Odsutan

Zahvaljeno je: 3 zahvala
Amen Aby, osveta je Njegova, sud je Njegov, jer je Njegov gnjev opravdan po pravdi, po pravednosti - a ne nas gnjev. Jedini Bog moze suditi jer jedini zna sve, cijelu istinu, sve razloge i okolnonsti, svijest i podsvjest, namjere i primisli, jedini Bog zna sve nase grijehe..., zato jedino Bog moze suditi a da bude pravedno. A mi, mi se zanosimo kad vjerujemo da mozemo suditi jedni drugima. Prokleti smo kao i zemlja koju je Bog stvorio, pa umjesto da smo ponizni, sa strahom od Boga pred ocima kad idemo ciniti bilo kakvu osvetu, mi bas radimo suprotno onome za sto je Isusu mucen i ubijen. Osvecujemo se kao da imamo pravo na to, a Bog i dalje sve prasta. Hvala ti Boze sto jesi koji jesi i sto je kako je i sto je tvoja milost najveca, jer da nije, svaki bi se od nas raspao u vremenu i prostoru mudrujuci o pravdi.

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]