meni je prije svega draga istina i obrana slabijih ( 6 vidioca koji kao i mnogo puta do sada u povijesti mističnih , nadnaravnih pojava bili u nemilosti autoriteta ili pod velikim pritiscima, sumnjama i nepriznavanjima od strane pojedinca, a često je puk bio uz njih) koji budući da nemaju funkciju ili goli autoritet, ne mogu se ravnopravno braniti sa nekima iza kojih često stoji sam autoritet, ili još ponekada gore, samo goli autoritet
a, koliko su oni propatili, žrtvovali se ovih 27 godina, kroz tolika križne putove na brda, brigu oko hodočasnika, sve one probleme s milicijom , udbom , specijalcima, komunistima prvih 10 godina, da bi na kraju dobivali pokude, uvrede , etikete isl od nekomunista , -"svojih", da ne nabrajam sve u detalje , jer vjerujem da svi dobro znamo koliko od sebe daju i žrtvuju se vidioci
često se događa da se taj autoritet zlorabi i da se bez valjane argumentacije , neke ljude ( vidioce ) dovodi pred svršen čin i direktno ili indirektno osudu, što nije naravno u redu , jer ako se zbilja Gospa ukazuje ( u što duboko vjerujem) indirektno se takvim grubim i neprimjerenima ponašanjem guši i proročki glas, glas neba , proročka karizma Duha svetoga isl.
1.sol 5,19-22 kaže:
Duha ne trnite, proroštva ne prezirite!
Sve provjeravajte, dobro zadržite, svake se sjene zla klonite
sada neka svi razmisle iz svega što je ranijih dana i godina bilo rečeneo glede detaljnog (NE)provjeravanja ( a kod mističnih pojava takva provjeravanja moraju biti najdublja, a nikako površna ili iz indirektnih izvora!) od strane biskupa perića, jeli bilo u skladu s ovim citatom iz biblije
ja, što se tiče međugorja, ništa ne pričam paušalno, površno ili strogo subjektivno
ako sam išta u teologiji detaljno proučavao to je mistično-proročka teologija, a posebno fenomen međ. ukazanja i poruka iz međugorja, prvenstveno zbog toga jer se događaju sada ( ne prije 100-200 godina), što su kod nas i što po meni imaju izvanredne pozitivne plodove u cijelom svijetu , i jer duboko vjerujem da su istinita
bez lažne skromnosti, mogu reći da sam na samom vrhu na forumu koji nešto više znaju o međugorju, jer sam stvarno dosta čitao o njemu, i to mi je jedna od najdražih događaja u KC zadnjeg stoljeća
ja, biskupa perića neznam, kao ni jednog svećenika koji je na neki način uključen u "međugorsku priču", i prema nikojoj strani subjektivan stav, već čisto objektivan stav
nisam uključen ili da radim pri ordinarijatu bilo koje dijaceneze, nisam na plaći pri crkvi ili nekom crkvenom glasilu, uredu u crkvi, ili npr. u nekoj zajednici pri crkvi u mostarskoj biskupiji, tako da ni na koji način ne trebam na "silu ili polusilu, ili nemetnuto" budući da bi bio na neki način ovisan, subjektivno braniti bilo koju stranu
moja razmišljanja se ne razlikuju od mnogih velikana teologije, prof. egzegeze pri teol. fakultetima, (nad)biskupa , svećenika, fratara, laika koji su jako puno pisali afirmativno o međugorju. navesti ću samo neke koji mi padaju sada napamet: prof. dr Lj. Rupčić, dr . Rene Laurentin, prof. dr Ivan dugandžić, nadbiskup frane franić, dr. hans urs von Balthazar, dr. Tomislav pervan, petar ljubičić, alfonso sarrah, veine vaible, dr. ivan sesar, ljubo kurtović, svetozar kraljević, iko skoko, karlo lovrić. dr ivan ivanda itd da ne nabrajam
e , sada ako oni krivo gledaju na poruke i Gospina ukazanja , onda indirektno i ja gledam, kažem indirektno, jer ne uzimam ni ja sve zdravo za gotovo bez "grama soli", ja sam studiram i odvagavam stvari, ili Bogu hvala imam sam spoznaju da je nešto ispravno ili ne, ili možda samu milost , duha da to prihvaćam
tupo se držati da istinu samo imaju biskup žanić ili biskup perić, samo poštivajući njegovu funkciju, titulu ili autoritet, ili njihovu nezabludivost i nepogrešivost zato što su biskupi , a ne sagledavajući stvar u totalitetu i iz rekursa svih strana, je u najmanju nepošteno i glupo
još to raditi , a ne proučiti šta pišu oni koji se ne slažu s b. perićem je također najmanje u suprotnosti s načelom traženja istine i savjesnosti, ai sa ranije navedenom poslanicim solunjanima
iznjeti ću samo jedan članak koji imam kopiran koji će nešto pojasniti glede nepogrešivosti i iskrenog traganja za istinom mjerodavnih miskupa za ovaj fenomen:
Na stranicama interneta ChristNet.cz su objavljene dezinformacije o Međugorju. Te informacije je već prije više od deset godina (10. travnja 1991)
preispitala Jugoslavenska biskupska konferencija i zvanično ih proglasila za neosnovane. Nažalost mnogi ljudi iz neznanja
ili predrasuda protiv ukazanja je privatno šire i predstavljaju kao službeni stav crkve.
Navedene informacije je
pretežno širio biskup Žanić u razdoblju 1981. - 1985. godine. Za čitaoce koji su manje informirani navodimo osnovne dopunske informacije koje objašnjavaju cijelu stvar.
Neposredno nakon početka ukazanja u Međugorju bio je o tim događajima informiran biskup Žanić u čijoj biskupiji se župa Međugorje nalazi. Normalno takvo pitanje uvijek rješava mjesni biskup.
Nakon što je komunistički režim okrivljivao Crkvu za inscenacije i laži, biskup Žanić je na osnovi vlastitog ispitivanja tri mjeseca proglašavao (na primjer 25.7.1981 prigodom posjete Međugorja ) i publicirao (16.8.1981 - Glas Koncila 1.9.1981 - predsjedniku republike), da djeca, koja imaju ukazanja ne lažu. Naviše htio je ta ukazanja još za vrijeme njihova trajanja proglasiti za prava.
Ali došlo je do drugih osobnih
nesuglasica sa franjevcima, ne onima iz Međugorja i biskup se zainatio i protiv Međugorja. Počeo je govoriti i pisati da su
ukazanja inscenirana od vraga[/b].
sic!!????
sada nakon svih plodova i detaljnog proučavanja poruka , možemo svi vidjeti da vrag nebi davao svijetu takve poruke i širio evanđelje: molite , molite krunicu, molite srcem, postite, činite pokoru, pomirite se , ispovjedajte se, idite što češće na euharistiju -sv.pričest, obratite se, štovanje Presvetog Srca Isusova i Bezgrešnog Srca Marijina itd...
moja opaska
K tome je međutim prigovorio [b]prof. Rupčić, da to nije moguće, jer bi se u tom slučaju vrag obratio. Prije je govorio: Nemojte se moliti, nemojte vjerovati, ne idite na misu, ne obračajte se ne ispovijedajte se nemojte ići na klanjanje, kradite, nemojte se pomirivati, razvodite se…A u Međugorju kaže: Molite se, vjerujte, idite na misu, obračajte se pomirite se, nemojte se rastavljati… To bi bilo
najveće čudo na svijetu.
Nadalje je biskup počeo tvrditi da se
radi o halucinacijama. Ali halucinacije sa određenim sadržajem može imati jedan čovjek ali nemože ih imati iste šest ljudi. Kolektivne halucinacuje psihijatrija nepoznaje.
sic!!???
i oko ovoga nema nikakvog spora
2-3 međunarodne medicinsko-psihijatrijske komisije su detaljno proučavale vidioce, zadnja mješovita komisija čini mi se 2006
moja opaska, hajmo dalje
Kada nije uspio niti sa tim objašnjenjem
počeo je skupljati različita ogovaranja i polusitinite informacije te stvarati iz toga dalekosežne zaključke. Zatim je 2. lipnja 1982 posjetio Ivana Pavla II i najavio mu svoju odluku proglasiti ukazanja za neistinita. Papa ga je pozorno saslušao a zatim upozorio da se oslanja na neprovjerene predpostavke. Preporučio mu je daljnje ispitivanje, što je biskup Žanić obečao. Ali svojoj četvoročlanoj komisiji je dao uputu da skuplja materijale protiv istinitosti ukazanja. (To je rekao Dr. Ivan Dugandžić - član komisije)
Sam je dalje intenzivno skupljao daljnje neistine i optužbe koje je uspio objaviti u L' Osservatore Romano te u La Croix u studenom a posebno u prosincu 1984.
U takvoj situaciji predao je
nadbiskup Franić, predsjednik teološke komisije pri Jugoslavenskoj biskupskoj konferenciji, na biskupa Žanića dana 29.1.1985
pritužbu u Vatikanu.
Kongregacija kardinala Ratzingera je ustanovila da je pritužba opravdana te je oduzela u travnju 1985 biskupu Žaniću pravo o događajima nadalje odlučivati. Nadalje je od njega zatražila predaju dokumentacije što se ostvarilo u Vatikanu dana 15.5.1985.
Na poticaj Vatikana osnovao je 1981 godine kardinal Kuharić, predsjednik Jugoslavenske biskupske konferencije, novu komisiju pri biskupskoj konferenciji u kojoj je biskup Žanić bio samo član.
Biskupska konferencija je uz pomoč komisije koja je brojala 14 članova ponovo spomenute
optužbe i neistine preispitala te ih zvanično dana 10. travnja 1991 ocijenila kao
nešto što nema utjecaja na istinitost ukazanja. Dakle nazor biskupa Žanića da ukazanja nisu istinita treba shvačati kao njegovo privatno mišljenje budući zvaničan crkveni stav do takvog zaključka nije došao. Dana 15. 8.1993 je objavio biskup Kuharić u Glasu Koncila, zvaničnom časopisu biskupske konferencije, izjavu, koja priznaje Međugorju zvanični karakter hodočasničkog svetišta.
Poznata su
dva razloga koja su značajno utjecala na nazor biskupa Žanića. Prvi razlog se tiče predavanja župa, koje su držali franjevci, biskupijskom svečenstvu. Naime u proteklim stoljećima , dok je trajao teror, sa narodom su u Bosni i Hercegovini ostali samo redovnici, franjevci. Prema dogovoru iz 1975 trebaju franjevci predavati neke župe biskupijskoj upravi. Ali biskup Žanić je htio ovo predavanje
ubrzati i proširiti pri čemu je naletio na odpor posebno kod vjernika kojima su franjevci prirasli srcu.
Drugi razlog je bio
dugotrajan spor sa dvojicom franjevaca iz Mostara. Ti su rekli da biskup u određenoj stvari nije ispravno postupio a on ih je 7.2.1983 lišio svečeničke službe.
Obojica su se obratili preko Vicke na Djevicu Mariju a Ona im je rekla da nisu sagriješili. A to je na koncu za 10 godina
potvrdio i sud Apostolske stolice u Rimu, koji je dana 27.3. 1993 pod rednim brojem 17907/86 konstatirao da franjevci nisu pogriješili nego je biskup Žanić postupio protivno kanonskog prava.
eto , i vatikanskih parvorijeka, i kanonskih rješidbi koji dovoljno govore o nečijem moralnom liku, poštivanju kanonske procedure, integritetu u vršenju odgovorne i pastirske i Božje službe , pa neka se vidi nepogrešivost i nezabludivost biskupa žanića , a na koju mnogi kad ih brane direktno ili indirektno aludiraju ( a sve pod parolom tko smije neslagati se s biskupom, samo šizmatici valjda)
Kada je
biskup Žanić počeo širiti svoje optužbe i neistine javno, preko katoličkog tiska,
intervenirao je zvanično nadbiskup Franić u Vatikan.
No biskupu Žaniću je također napisao jasan
dopis jedan od najboljih stručnjaka za mistiku, Hans Urs von Balthasar:
»Gospodine, kako žalosne dokumente ste poslao u svijet! Duboko sam se razžalostio, kada sam vidio, na kakav naćin je bilo
obeščašćeno biskupsko dostojanstvo. Umjesto da
budete strpljiv, grmite i jupiterski sijevate ocrnjujući štovanja vrijedne i nevine ljude, koji zaslužuju Vaš obzir i Vašu zaštitu.
ovako tvrdo, netolerantno , sijevajući jupiteski , uvjeren u svoju nepogrešivost , slično postupa i nasljednik biskup perić
Uvijek nanovo izlazite iz optužbi koje su se već
sto puta pokazale neosnovane….
Nadam se da se uistinu molite Gospodinu i njegovoj Majci, kako bi tu žalosnu a tako važnu dramu doveli do kraja, koji bi bio na korist cijeloj Crkvi. Priključite se ka svim onim, koji se tako usrdno moli u Međugorju.
12.12.1984
U Gospodinu ostajem Vaš
Hans Urs von Balthasar
Zaključak Predložene dezinformacije Crkva zvanično smatra neosnovanim a time je otvoren put ka priznavanju istinitosti ukazanja. No do sada nije bila formirana komisija, koja bi rješavala problem nadnaravnog karaktera ukazanja.
Sve liječničke komisije (1982. godine prof. Stopar, 1984. godine francuski tim, 1985. godine talijanski tim i 1997. godine međunarodni tim) su konstatirale da su vidioci, s gledišta psihijatrije, potpuno zdravi a da ukazanja nije moguće prirodno objasniti.
U samom Međugorju nikada nije bilo problema sa svečenicima niti ih sada ima. Uvijek su ispunjavali naredbe mjesnog biskupa i provincijala reda. Na kraju je to javno potvrdio dana 14. 6. 2001
i biskup Perić, koji doduše ukazanjima ne vjeruje, budući je
preuzeo mišljenje od biskupa Žanića.
Sam je više od 10 godina nakon početka ukazanja živio u inozemstvu a nakon preuzimanja biskupijske službe nije osnovao nikakovu komisiju za ispitivanje ukazanja niti se ikada susreo sa vidiocima.
živio u unozemstvu 10 godina, i samo tako preuzeti dosta nategnuto, iskompromitirani, neobjektivno , površno i subjektivno mišljenje biskupa žanića ( a zašto je takvo, mogli smo vidjeti iz svega gore , ranije rečeno!), a ne potruditi se da se osobno ,savjesno i detaljno prouči međugorski slučaj i u najmanju ruku , popriča OSOBNO s vidiocima!
U samom Međugorju je dnevno od početka ukazanja uvijek pokoj, mir i radost a ljudi tamo dobivaju velike Božje milosti.
Hodočašća nisu zabranjena a nitko k njima nije niti prisiljavan.
Budući su neprijatelji ukazanja
stalno širili vijesti da se nesmije ići u Međugorje izjasnio se o tome i
vatikanski glasnogovornik (The Universe, 1.9.1996)
dr. Navarro-Vals za Catholic News Service:
…«Nemožemo reći ljudima da nesmiju ići u Međugorje… Svaki može poći u Međugorje, kadagod se mu prohtije. Kada tamo katolički vjernici krenu,
imaju pravo na duhovnu pratnju.
Zato Crkva ne zabranjuje svečenicima da prate hodočašće, koje su organizirali laici….«
a koliko puta smo na raznim forumima , i na ovom (pogledajte malo ranije godine!) mogli od protivnika međugorja čitati ovakve i slične neistinite teze
Samo prema osvjedočenim smjernicama katoličke crkve za provjeru ukazanja nesmiju hodočašća imati zvanični svečani karakter. Obična hodočašća su naprotiv nužna za prokazivanje istinitosti ukazanja. Za informaciju navodimo izvadak iz međugorske statistike za godinu 2001: Međugorje je posjetio jedan kardinal, 14 nadbiskupa i biskupa. Kod svetih misa je koncelebriralo 27 322 svečenika a u toku cijele godine je podijeljeno 1 164 000 svetih pričesti. Vidioci žive uredan obiteljski život.
RNDr. Ing. František Mraček, CSc.
nadam se da će mnogima neke stvari biti jasnije, i da će drugim očima gledati na požrtvovne vidioce ( sama ih je Gospa izabrala, valjda to ima neku vrijednost i težinu), i da nećemo podcjenjivački gledati na njih i poruke koje preko njih Gospa ( Bog ) daje svijetu
mir i svako dobro
Neka kroz međugorje i poruke iz međugorja poteču i dalje bogati evanđeoski plodovi , rijeke milosti i Božjeg milosrđa, i neka je slava i čast Presvetom Srcu Isusovom i Bezgrešnom Srcu Isusovom