www.tebe-trazim.com

Pusti samosažaljenje kameno, Duh Sveti će nastanit...srce tvoje ranjeno
Sada je 20 lip 2025 16:26

Vrijeme na UTC [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 230 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: 15 kol 2008 19:35 
Odsutan
Korisnik s više od 100 postova

Podijelio: 0 zahvala
Zahvaljeno je: 0 zahvala
Draga Maroon, ne da mi se ponovo pisati nešto o čemu sam u više navrata pisao na forumu.hr. Zato evo copy&paste:

Zašto je bludnost grijeh? Zbog čega Bog od nas traži striktnu apstinenciju prije braka i potpunu vjernost u braku? Današnjem čovjeku je to vrlo teško shvatiti i prihvatiti, a i meni je bilo u početku.

A u biti je sve vrlo jednostavno. Ljubav između muškarca i žene je po svojoj prirodi ekskluzivna. Sam Bog ju je učinio takvom. Prava ljubav kakvu Bog hoće da razvijemo u svome životu ne može biti utemeljena samo na požudi i obostranom tjelesnom privlačenju. Ljubav je prvenstveno duhovna stvarnost, a samo se "projicira" u tjelesnost. Svaka bi ljubav u osnovi trebala biti ovakva:

"Ljubav je velikodušna,
dobrostiva je ljubav,
ne zavidi,
ljubav se ne hvasta,
ne nadima se;
nije nepristojna,
ne traži svoje,
nije razdražljiva,
ne pamti zlo;
ne raduje se nepravdi,
a raduje se istini;
sve pokriva, sve vjeruje,
svemu se nada, sve podnosi.
Ljubav nikad ne prestaje.
(1 Kor 13,4-8 )

Kao što vidiš, Sveti Pavao, nadahnut Duhom Svetim, kaže da prava ljubav nikad ne prestaje. Božja ljubav prema nama je upravo takva. Nikad ne prestaje. Što god mi učinili i kakvi god bili, Bog nas uvijek ljubi i poziva sebi.

Na takvu smo ljubav i mi pozvani. Svi mi u dubini svoga srca želimo upravo takvu ljubav. Kada položimo doživotne bračne zavjete mi garantiramo pred Bogom i ljudima da smo spremni na upravo takvu ljubav. U dobru i zlu. To nije uvijek lako, ali uz Božju pomoć i vodstvo, možemo se nadati takvoj ljubavi.

Do predbračnih odnosa dolazi najčešće zbog požude i nedovoljnog međusobnog poštovanja i povjerenja. U tim odnosima mi "tražimo svoje". Obično su muškarci, u svojoj nestrpljivosti i nezasitnosti, krivi za to. Ako se ne mogu tada suzdržati, kada su još vrlo zaljubljeni, kako će se suzdržati kasnije, kada mu žena prestane biti "atraktivna"? Činjenica je da žene "brže" stare. Zar bi ljubav trebala biti kao u onom vicu u kojem muž svoju ženu od 50 godina hoće zamijeniti za dvije od 25? Kako vidimo, oni koje vodi duh ovoga svijeta, najčešće upravo tako i rade. I to je silno sebično. Općenito, danas se seksualnost najčešće svodi na sebičnost. Nije bitno što onaj drugi želi i što treba, važno je što JA trebam. Spolnost prestaje biti međusobno darivanje i radost, a postaje ružno "uzajamno samozadovoljavanje".

I tako se jedan divan Božji dar po kojem možemo rasti u ljubavi i nesebičnosti, izopačuje u ultimativnu sebičnost. Znam da će mnogi ovo napasti kao pretjerivanje, ali tako barem ja mislim. A i Crkva katolička otprilike tako uči.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 kol 2008 20:19 
Odsutan
Korisnik s preko 1000 postova

Zahvaljeno je: 3 zahvala
_Anamarija_ napisao:
Citat:
ali jedna kulturna rasprava dok se ne iscrpe svi argumenti je vrlo korisna stvar.

da,da, dajem ti potpuno pravo u ovome. čini mi se da sam, otkad sam na ovom forumu, izgubila svaki dar i i želju za raspravom. ovdje se jednostavno ne može naći nitko s kime se čovjek ne slaže u nekim pogledima :l30:
(a i ako ima, ljudi to zaobilaze u širokom luku :roll: ) ;)

draga Anamarija pa zar je to tako loše da ljudi imaju iste poglede na neke stvari i da se slažu. Ja tu ne vidim ništa loše.
Ti iznesi svoje stavove pa će se vjerojatno netko naći za raspravu.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 15 kol 2008 21:38 
Odsutan

Ako se zelis svadjati Anamarija,reci, uvijek postoji ona tema Iron Maiden, ahahah

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 kol 2008 19:03 
Odsutan
Registrirani korisnik
Registrirani korisnik

[quote="ela bredi"]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mtR5-OoMhPM[/youtube]
Draga braco i sestre kad sam vidjela ovu prezentaciju rasplakala sam se kao malo dijete,jer sam se zapitala koliko je Isus primio udaraca radi mojih grijeha i podnio onolika ponizenja i vrijedanja.Ali ne zelim skrenut s ove teme posta koja je Predbracna cistoca,kad sam vidjela ovu prezentaciju bilo mi je drago sto sam jos dok sam klinka bila donjela odluku da cu zivjeti u cistoci,mogu reci da sam tad i nesvjesno dala i zavjet za cistocu.Tu sam odluku donijela kad sam imala neki 12 godina da tad sam bila obicna klinka i nisam puno znala o tome ,ali uvijek su moji govorili da je grijeh spolni odnos prije braka.Da tu odluku donesem pomogao mi je i vanjski svjet tj.sadasnji svijet u kojem se nazalost mladi parovi najvise zene jer su mlade ostale trudne.Tad sam sebi "obecala" da cu zivjeti u cistoci jer ne zelim da me netko ozeni zato sto sam ostala trudna nego za to sto me iskreno voli.Pojedini od vas znaju da se dogodine udajem ,a neki ne ali nije ni to bitno ,bitno je to sto vam zelim iznjeti svoj primjer :Kad sam upoznala svog zarucnika Maria,tad sam jos vise bila odlucna da se borim protiv kusnji i napasti skupa s njim.Vec smo skupa godinu i 3 mjeseca i pitate se kako odrzavamo tu cistocu , kao sto je vec netko rekao mislim da je maja_mary molitvom,postom ,Sv. Misama,i odlucnoscu da ustrajemo u nasem zavjetu.Jako je tesko pogotovo ako pokraj sebe imas osobu koja nije tako duboko u vjeri i ne dozivljava to kao grijeh,i okolina oko nas.Moj zarucnik je pristao na cistocu radi mene jer je vidio koliko mi to znaci,ali tijekom vremena i on je poceo neke stvari shvacat i drago mu je da smo tako odlucili.Zahvaljujem se dragom nasem Ocu i Blazenoj Djevici Mariji koji su uz nas u tim kusnjama i napastima koji nam daju snagu da se izborimo protiv toga.U ovih godinu i 3 mjeseca jako puno smo dobili Bozije milosti i ljubavi,a da ne spominjem Bozijeg blagoslova ,a znam da je to samo mali dio naspram onog sto cemo dobiti kad izgovorimo zavjete u crkvi pred Bogom i ljudima kad Bog da svoj blagoslov na nas kad postanemo jedno pred Bogom i ljudima.Draga braco i sestre nisam mislila da ce post ispast tako dug,ali jednostavno su mi same rijeci dolazile na usta.
PS: Molite se za predbracnu cistocu za mlade parove danasnjeg svijeta.BVB i cuvao u cistoci. :grlim te: :grlim te:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 kol 2008 20:15 
Odsutan

Podijelio: 7 zahvala
Zahvaljeno je: 39 zahvala
Svakome tko želi milost da živi čisto i duhom i tijelom preporučam 15 molitava sv. Brigite.

Kad mi mala i slaba grešna bića provedemo svaki dan najmanje 45 minuta u tim molitvama - u razmatranjima Isusove muke - a isto tako se u tim molitvama moli i da se u nama ugasi bilo kakva tjelesna požuda - vjerujte, vaš će se duh početi jako čistiti...Postajat će sve bjelji i bjelji... Sve ćete brže i lakše odolijevati napastima...Osjetit ćete da su vaše misli i strasti uistinu pod Isusovom kontrolom...

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 kol 2008 21:06 
Odsutan

Podijelio: 13 zahvala
Zahvaljeno je: 9 zahvala
EroM napisao:
Da se malo vratimo na temu, Moyi će biti drago kad vidi da sam ovo napisao :a1490:
Idući gradom i razmišljajući kako borba za čistoću neprestano traje dođe mi valjda "Odozgo" jedna jednostavna i poučna poruka.
Ako se prepustiš da te rijeka nosi i ne boriš se protiv toga, voda će te odnijeti. A ako se boriš za nešto ćeš se valjda uhvatiti i bit ćeš spašen.
Tako jednostavno i slikovito, samo se trebamo toga i držati.

hehe..istina će te osloboditi... :wink: :D

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 16 kol 2008 21:28 
Odsutan

speranza napisao:
_Anamarija_ napisao:
Citat:
ali jedna kulturna rasprava dok se ne iscrpe svi argumenti je vrlo korisna stvar.

da,da, dajem ti potpuno pravo u ovome. čini mi se da sam, otkad sam na ovom forumu, izgubila svaki dar i i želju za raspravom. ovdje se jednostavno ne može naći nitko s kime se čovjek ne slaže u nekim pogledima :l30:
(a i ako ima, ljudi to zaobilaze u širokom luku :roll: ) ;)

draga Anamarija pa zar je to tako loše da ljudi imaju iste poglede na neke stvari i da se slažu. Ja tu ne vidim ništa loše.
Ti iznesi svoje stavove pa će se vjerojatno netko naći za raspravu.

ma kakvi, to je možda tako ispalo, ali ustavi sam htjela reći da sam našla grupu istomišljenika, a sad - da li je to dobro po mmoj vokabular i sposobnost raspravljanja, neam pojma, iskreno i nije mi ni tako važno, našla sam mnoge do:D

ali, da se ne udaljavam od teme (previše), mislim da je ipak nešto posebno u brakovima koji su održali predbračnu čistoću. mislim da bi tu trebao biti neki osjećaj snage u toj zajednici, ljubavi koja ne misli na vrijeme, već na Božji pogled prema toj ljubavi, brak koji je uistinu sakrament, a ne samo komad papira i fešta poslje.
i supružnici koji nisu držali čistoću prije braka mogu ovako osjećati, u to sam pozitivna, ali to je učestalije u brakovima koji su bili orijentirani na čistoću. mislim :oops:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 kol 2008 06:03 
Odsutan

Bogec.Samo da našoj Maroon odgovorim na post.Nikad nisam odbacio crkveni nauk a ni protestante osuđivao što su protestanti ali ti mogu reć da se bolje osjećam ako za primjer uzmeš svetog Franju i njegovo svjedočanstvo o čistoći a posebno kako objašnjava kako se bacao u ruže kad bi sveta Klara trebala naić i sad da bi ti to razumila te ruže nemaju na stabljici trnje već je stabljika ravna i glatka a to nigdje u svijetu nema osim u Asizu pored Franjine ćelije gdje je spavao.Nema osobe koja nije kušana u čistoći i koja nije pala na tom testu osim Krista kralja našega.Netreba nam C.S Lewisa imamo mi dosta tih svjedočanstava u crkvi.Još da se vratim na teologiju i crkveni nauk ja u našoj zajednici radim sa novim grupama i to mi je posao da ih poučavam crkvenom nauku a teologiji nisam ni primirisao.Pitaj ove moje hercegovce i ovo malo dalmatinki koji su kod mene u zajednici dali ja to radim dobro ili loše.Vjera jest čudo i dar Božiji ali ja nevidjeh da se srcem piše kod tebe i timoteja jer vas 2 samo citirate i tuđa mišljenja pišete.Imate li osobno mišljenje i zašto nepišete iz srca o temama već bi se samo raspravljali i prepucavali?Ja cijenim iskrenost od Timoteja ali opaske koje napisa na jednom mjestu ne cijenim već mislim da se tu treba isprika napisat i tražit oprost.Nije mislio na Speranzu već na nekog drugog ali istina je ČUDO pa se držimo istine.BOG NAS SVE BLAGOSLOVIO SVOJOM PUNINOM.

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 kol 2008 08:32 
Odsutan

Podijelio: 92 zahvala
Zahvaljeno je: 123 zahvala
.
Citat:
Bog NAS SVE BLAGOSLOVIO SVOJOM PUNINOM.

..mi koji smo više ispunjeni.....
..dobijemo i veći blagoslov :lol:

Vrh
Citiraj  
 Naslov:
PostPostano: 17 kol 2008 08:53 
Odsutan

Učeniče, ti meni zvučiš prilično "mutno", pa da 1000x vodiš molitvene grupe i podučavaš ih crkvenom nauku. Istina je istina, napisao ju Sv. Franjo ili C.S.Lewis, nema razlike. A puno toga što ti kažeš jednostavno nije istina ili je pak čudno na neki drugi način. Ali krenimo redom.

Prvo, kakav ti je to pozdrav "Bogec"? Meni uistinu ružno zvuči, pa da je ne znam kakva tradicija ili običaj u tvom kraju.

Drugo, kažeš "ima puno njih koji su i bolji i pametniji od Lewisa" - slažem se, ali ne vidim kakve to veze ima s bilo čime? Sve što sam citirao od Lewisa je istina - ako misliš da nije, obrazloži zašto nije. Lewis je jedan od naboljih kršćanskih pisaca 20. stoljeća. Nije bio katolik, ali je u duhu bio toliko blizak katoličanstvu da ništa od onoga što je pisao nije u suprotnosti s katoličanstvom. I to znaju svi koji su pročitali makar jednu njegovu knjigu. Verbum je preveo njegovu izvrsnu knjigu "Pisma starijeg đavla mlađem", jednu od najboljih i najduhovitijih knjiga koje sam čitao - a pročitao sam podosta toga iz područja duhovnosti, ponajviše djela svetaca Katličke Crkve. Nadam se da će se prevesti i izdati u nas i sve ostale njegove knjige. Njegova djela svesrdno preporučuje i jedan od najboljih katoličkih svećenika koje znam - Fr. Phil Bloom, župnik u Seattle-u. (Po majčinoj strani naše gore list!) Njegove stranice, Simple catholicism, preporučujem svima koji dovoljno dobro poznaju engleski jezik.

Treće, koliko čovjek mora biti bahat da napiše "ako hoćete srušit ću vam sve vaše znanje o teologiji uživo"? Prilično, rekao bih. "Teologija uduši vjeru"? Svašta, averziju prema razumu i teologiji ne može imati katolik, već samo nekakav sektaš koji uopće ne razumije katoličku vjeru. Toliki sveci su bili učeni ljudi i teolozi, počevši od Sv. Augustina preko nebrojenih skolastika na čelu sa Sv. Tomom Akvincem, pa od protureformacije na ovamo Sv. Ignacije, Sv. Franjo Saleški, Sv. Alfonz Liguori i da ne nabrajam više. Budući blaženik i svetac pokojni naš papa Ivan Pavao II je bio izvrstan teolog a njegova enciklika "Fides i ratio" je nešto što bi obvezno trebao pročitati i više ti neće pasti na pamet da pričaš takve gluposti kakve pričaš. I na kraju, tu je sadašnji naš papa Benedikt XVI koji je vjerojatno najbolji teolog koji je ikad postao papa. "Teologija uduši vjeru" - uistinu svašta ću čuti na ovom forumu!

Četvrto, s izuzetkom C.S.Lewisa svi citati koje sam stavio su iz Sv. pisma, Katekizma, papinskih enciklika, od crkvenih naučitelja i svetaca. Kako onda možeš prigovoriti da "naturam protestantske pisce", te da bi se trebali "bazirati na katoličkima"?

Peto, nakon što si napisao svoj prvi post na ovoj temi, otišao si na onaj topik "Kako učiniti TT još boljim mjestom?" i napisao između ostalog "Predlažem da se piše iz srca a ne citirat druge" - ne shvaćam što bilo koji vjernik može imati protiv citiranja kršćanskih tekstova i pisaca, mahom naučitelja i svetaca?

I šesto, napisao si na onom topiku i ovo: "Nikad naprid ako ću imat tuđi stav a svoj gubit", a ovdje ponavljaš isto i kažeš "vas 2 samo citirate i tuđa mišljenja pišete" - vidiš, to je stav na koji sam posebno alergičan - stav koji može imati samo čovjek kojemu uopće nije stalo do istine. Važno je imati istinite stavove, a ne "svoje stavove"! Ne shvaćam kako to ikojem kršćaninu može biti nejasno? "Tuđi stav" pa makar to bio i stav nekog tamo anglikanca C.S.Lewisa milijun puta je bolji od mog vlastitog, ako moj stav nije istinit.

To bi otprilike bilo ono što mislim o tvom nastupu ovdje. Nesumnjivo će se naći netko tko će mi prigovoriti grubost ili "neljubav" (što bi rekla Ela) i slično. Svima njima preporučujem da još jednom pročitaju sve one odlomke gdje je i naš Gospodin Isus bio grub kad je morao reći važne istine koje su za ljudsko uho ipak malo "pretvrda besjeda" (usp. Iv 6,60). Ili neka se sjete riječi koje je Sv. Pavao uputio mom "imenjaku" Timoteju:

Zaklinjem te pred Bogom i Kristom Isusom, koji će suditi žive i mrtve, zaklinjem te pojavkom njegovim i kraljevstvom njegovim: propovijedaj Riječ, uporan budi - bilo to zgodno ili nezgodno - uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom. Jer doći će vrijeme kad ljudi neće podnositi zdrava nauka nego će sebi po vlastitim požudama nagomilavati učitelje kako im godi ušima; od istine će uho odvraćati, a bajkama se priklanjati. Ti, naprotiv, budi trijezan u svemu, zlopati se, djelo izvrši blagovjesničko, služenje svoje posve ispuni! (2 Tim 4,1-5)

Ukazati nekome na grijeh ili zabludu nema nikakve veze s osuđivanjem. Osuđivanje u kršćanskom smislu je odbacivanje i preziranje, često povezano sa samopravednošću. Naravno da je nama kršćanima zabranjeno bilo koga prezirati, pa čak i "neprijatelje", tj. one koji nas otvoreno mrze. Ali to ne znači da trebamo prešućivati istinu jer mislimo da se ona nekome neće svidjeti, a pogotovo ne možemo tvrditi da to radimo iz ljubavi!

Pozdrav svima!

Vrh
Citiraj  
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 230 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 23  Sljedeće

Vrijeme na UTC [LJV]