|Srijeda, Veljača 28, 2024

Vjera 

vjera

Zaustavimo se danas na ovim riječima iz 1. Ivanove poslanice: „OVO JE POBJEDA ŠTO POBJEDI SVIJET: VJERA NAŠA.“ Vjerom možemo ostvariti pobjedu u svim područjima svoga života. Na biblijskoj grupi bila je i Vanesa, djevojka koja je godinu dana provela u Teen Challenge-u, ustanovi koja se brine o ovisnicima. U toj ustanovi vladaju: molitva i rad. Dosta vremena odvaja se za molitvu, slavljenje Boga i pjevanje, i puno se radi. Tako im je sve vrijeme zauzeto. U Lisabonu ima mnogo narkomana, čak su cijele obitelji u drogi i prostituciji. U Portugalu je najjači Teen Challenge centar. U čitavom svijetu imaju šest ustanova: pet za mladiće i jednu za djevojke. Brinu se za otprilike tristo do tristopedeset ljudi. Gotovo 90% onih koji uđu u centar zaraženo je sidom. A kad izlaze, izliječeno je 90%. Nemaju više side. To je Bog koji čini čuda. Što je zanimljivo – ondje se uopće ne moli za ozdravljenje, već samo ozračje molitve I Božje prisutnosti liječi njihove živote. To je Bog koji liječi. Ni jedan čovjek to ne bi mogao. Često dođu u centar kao razrušene ličnosti, koje su izgubile sve vrednote I sve preziru. Ne prihvaćaju Boga i ne vjeruju u duhovnu snagu. Zanimljiv je taj njihov preokret dok borave u T.C.-u. Predivno je vidjeti kako sve ono što je đavao godinama rušio I razarao Bog sada obnavlja, popravlja I liječi. BOG JE VEĆI OD NAŠIH SLABOSTI! I krasno je vidjeti te mlade koji su doživjeli Božju blizinu i primili Isusa u srce te osjetili njegovu pomoć, kako uvjeravaju i svjedoče onim novima koji dolaze u centar bez ikakve vjere i životnih vrijednosti te s izgubljenim smislom i ciljem. Vanesa svjedoči o jednom posebno teškom slučaju, o mladiću iz Hrvatske. U Hrvatskoj su ga otpustili jer nisu mogli na kraj s njim. Neprestano je stvarao probleme, rugao se svemu vjerskom… Onda je ipak, po Božjoj providnosti došao u taj centar u Portugalu, tamo ga je Bog snažno dotaknuo i mladić se obratio. Ozdravio je i dobio poziv da ode u biblijsku školu. Otišao je u Ameriku. Sad kad dođe u Portugal, obvezno posjeti svih šest centara i u svakom svjedoči. Svi su slušali o njemu, o Anti iz Hrvatske koji je bio najveći problem i kojega je Bog promijenio. On svima priča što je Bog učinio za nj. Kako ga je izvukao, spasio, učinio sretnim, a prije je prezirao Boga, živio bez Boga, gazio po njegovim zapovijedima, živio u paklu i zato nisko pao.

Bog ga je izvukao. To je POBJEDA KOJA POBJEĐUJE SVIJET: VJERA NAŠA! Ako si u problemima i živiš s Bogom, dođi Isusu, stavi to u njegove ruke, i to će postati njegov problem. Ako imaš problem ili križ, nevolju, bolest koja ti se čini kao brdo velika, kad ga staviš u Isusove ruke, brdo će u odnosu na Isusa postati maleno kao mrav. Zajedno s Isusom možeš prekoračiti svaki problem. Ma kako velik bio! Tako je lijepo biti u zajedništvu s Isusom. Tako je dobro nositi u sebi njegov život i snagu. JER TO JE ONO ŠTO POBJEĐUJE SVIJET, SVE TVOJE PROBLEME I NEVOLJE: VJERA NAŠA!

Čitamo dalje u istoj poslanici da je ISUS DOŠAO KROZ VODU I KRV. Ne samo kroz vodu, nego kroz vodu i krv. Što to znači? VODA – OZNAČUJE KRŠTENJE, KRV – EUHARISTIJU. Drugim riječima: tko želi živjeti s Kristom i u životu osjetiti njegovu pomoć, snagu i zaštitu, prvo što je potrebno – da se pridruži Kristu – jest da se KRSTI i tako postane članom Crkve, članom Božje obitelji. No to nije dovoljno. Da bi netko ostao povezan s Kristom, nije dovoljno da je samo kršten. Netko kaže, ja sam sve obavio: krštenje, pričest, i krizmu. A uopće to ne prakticira. Tako se Božji život i zajedništvo s Isusom ne podržava. Zato Ivan apostol kaže: KRIST JE DOŠAO – NE SAMO U VODI, NEGO U VODI I KRVI. Tj. da bi podržavao Božji život koji si primio po krštenju, važna je redovita nedjeljna misa, tj. zajedništvo s braćom i sv. Pričest. Po tome Božji život u tebi raste jače i tvoja vjera raste. A to je ono što ti donosi pobjedu.

U Ivanovom Evađenju nalazimo primjer Tome koji se NAKRATKO ODVOJIO OD ZAJEDNICE. Isus se ukazao ostalima. Ali Toma nije bio ondje. I odmah pada u krizu vjere.Duhovno slabi . Tako je i danas: kad vam đavao želi oslabiti vjeru, želi vas najprije odvući od zajedništva s ostalom braćom.Kaže: pa možeš se i kod kuće moliti. Međutim, ako te odvoji, tvoja vjera više neće rasti, nego će se smanjivati! Tako je bilo i s Tomom. Kad se vratio, drugi su ga uvjeravali, ali on još nije mogao vjerovati. Bio je potreban poseban Božji zahvat. Tek tada ga je Bog izliječio. Ali kada? Kad je bio u zajednici. Isus se ukazao zajednici, a ne pojedincu. Ukoliko se ukazao pojedincu, bilo je to zato da taj odnese vijest zajednici. Isusu je važna zajednica. On okuplja oko sebe zajednicu vjernika koji treba da žive kao braća. Da budu jedno srce i jedna duša. Isus ne okuplja zajednicu pojedinaca, koji su zauzeti sami sobom. Ako je Toma želio primiti iskustvo živog Isusa, morao se vratiti u zajednicu. Ondje je mogao susresti Isusa. Ondje se mogao pričestiti jer samo u Crkvi, u Božjoj obitelji dijeli se sv. Pričest.

To se protivi onim koji kažu da mogu i privatno biti kršćani, da se mogu moliti kod kuće. Tako je i Toma mislio, a onda je oslabio i pao u vjeri i dospio u krizu. Da je moguće privatno biti kršćanin, odvojen od braće, Isus ne bi ustanovio Crkvu, zajednicu kršćana, svojih vjernika. I apostol kaže: vjernički se život podržava: ne samo u vodi, nego i u KRVI! Po sv. Pričesti Bog nas čisti od grijeha, jača Božji život u nama i daje nam svoju zaštitu. Dok smo u zajednici, Bog preko drugih podržava našu vjeru. Tu se nalazimo u POZITIVNOM DUHOVNOM OZRAČJU, u kojemu Bog liječi naše živote. Ako iziđemo i odvojimo se od zajednice, naš život nikad više neće rasti, nego samo padati. Ta čuli smo kako Bog u zajednici liječi narkomane, pa kako onda neće naše ostale probleme, koji su manji od toga. Danas uzmimo k srcu dvije stvari:

1. VJERA JE SREDSTVO KOJE NAM JE DANO DA POBIJEDIMO SVIJET, TJ. SVOJE BRIGE I PROBLEME. I zato njegujmo, hranimo i razvijajmo svoju vjeru, tako da ona sve više raste.

2. CIJENIMO ZAJEDNIŠTVO S BRAĆOM I SVETU PRIČEST! Tako Božji život raste u nama i tako ćemo ostati jaki u Bogu! AMEN.

Preporučujemo još: